Az Africanews számolt be róla, hogy egy Elefántcsontparton tervezett és összeszerelt új mobiltelefon segíthet az afrikai írástudatlan lakosságon.

A hangvezérelt rendszernek köszönhetően a mobiltelefon használók immár 50 afrikai nyelven férhetnek hozzá a szolgáltatásokhoz.

A hivatalos statisztikák szerint Elefántcsontpart országában az emberek 40 százaléka írástudatlan,és az eszköz főként az idősebb generáció számára nyújthat hatékony támogatást. 

Egy fiatal férfi a Cerco által készített „Superphone"-on beszél. Az Elefántcsontparton tervezett és összeszerelt mobiltelefon megfizethető áron érhető el azoknak az embereknek a számára, akik nem tudnak írni és olvasni.Forrás: AFP/Sia Kambou

Az okostelefon a Cerco cég egyedi operációs rendszerét használja, és az Elefántcsontparton beszélt nyelvek közül 17-et lefed.
A lakosság nagy része írástudatlan. Apámnak ugyan van telefonja, de máig zavarban van, hogy használja, és mikor üzenetet kap, segítségre van szüksége az olvasáshoz" - mondta Alain Capo-Chichi, a "Superphone"-t gyártó cég elnöke és alapítója.

"Rengeteget dolgoztunk azon, hogy minél több afrikai nyelven elérhető legyen a telefon, így lehetővé téve a nem írástudók számára is, hogy önállóan használhassák a mobiljukat" – tette hozzá.

Egy nő választ nyelvet a Cerco abidjani bemutatótermében a „Superphone"-on 2022. augusztus 25-én. A mobiltelefon a manuális nyelvválasztást követően már egy teljesen hangvezérelt rendszert használ.Forrás: AFP/Sia Kambou

A vállalat azt reméli, hogy a fejlesztéssel a jövőben 1000 afrikai nyelvet beépít, és közel egymilliárd embert ér el.