Világszerte számos jegybank emelte csütörtökön az irányadó kamatot az infláció visszaszorítása érdekében az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerda esti kamatemelését követve.

Az Origo is beszámolt róla, hogy a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben, 75 bázisponttal emelte az irányadó dollárkamatot szerdán az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve. Az amerikai példát pedig világszerte többen is követték:

A svájci jegybank, a Swiss National Bank (SNB) az eddigi legnagyobb mértékben emelte az irányadó kamatot, mínusz 0,25 százalékról 75 bázisponttal plusz 0,50 százalékra növelte. A döntés péntektől hatályos.

A jegybank bejelentette, hogy nem zárja ki további 75 bázispontos emelések lehetőségét az árstabilitás középtávú biztosítása érdekében". Augusztusban 3,5 százalékos volt az infláció Svájcban.

A svájci 1000 frankos bankjegy egy részleteForrás: AFP/Michele Limina

A norvég központi bank (Norges Bank) a piaci várakozásokkal összhangban 50 bázisponttal emelte meg irányadó kamatlábát. Jelezte egyúttal, hogy újabb emelést készül végrehajtani következő, novemberi monetáris politikai ülésén. A Norges Bank monetáris politikai bizottsága 1,75 százalékról 2,25 százalékra emelte a látra szóló betéti kamatlábat.

A Fülöp-szigeteki központi bank csütörtökön fél százalékponttal emelte meg irányadó kamatlábát. Bejelentette egyúttal, kész további szigorító lépéseket tenni, tekintettel a megemelt idei és jövő évi inflációs előrejelzésére. A Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) 4,25 százalékra emelte az egynapos fordított repóügylet kamatlábát az elemzői várakozásokkal összhangban. A mostani volt a BSP ötödik kamatemelése az idén, összesen 225 bázispontos mértékben.

Indonézia központi bankja csütörtökön a vártnál nagyobb mértékben emelte meg a kamatlábakat az infláció kordában tartása érdekében. A Bank Indonesia (BI) 50 bázisponttal 4,25 százalékra emelte a 7 napos fordított repó kamatlábat. A Reuters hírügynökség által megkérdezett piaci szakértők többsége 25 bázispontos emelést várt.