Kamatot emelt a Fed

Federal Reserve System, FED
The Federal Reserve System corporation is the central banking system of the United States in Washington on February 6, 2014.It was created on December 23, 1913, with the enactment of the Federal Reserve Act, largely in response to a series of financial crisis.The Federal Reserve System's structure is composed of the presidentially appointed Federal Reserve Board, the Federal Open Market Committee (FOMC), twelve regional Federal Reserve Banks located in major cities throughout the nation, numerous privately owned U.S. member banks and various advisory councils. Basri Sahin / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A piaci várakozásoknak megfelelő mértékben, 75 bázisponttal emelte az irányadó dollárkamatot szerdán az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve.
Vágólapra másolva!

A Federal Reserve (Fed) a jegybanki alapkamat sávját 0,75 százalékponttal, 3,00-3,25 százalékra emelte a szerdán végződött kétnapos monetáris politikai ülésén.

A Federal Reserve az előző, 2022. júliusi ülésén ugyancsak a várt mértékben, 75 bázisponttal 2,25-2,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamat sávját. A Fed sorozatban harmadszor emelt 75 bázisponttal kamatot szerdán.

Ahogy korábban, a Fed ezúttal is a magas inflációval indokolta a kamatemelést.

A Fed (Federal Reserve System) az amerikai központi jegybank 12, az USA különböző városaiban található központi bankot foglal magába, New York-i központtal. Ezek közösen látják el a jegybanki funkciókat. A képen a washingtoni épület látható Forrás: AFP/Anadolu Agency/Basri Sahin

Szerdán a Fed 1,7 százalékról 0,2 százalékra rontotta az Egyesült Államok idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését, a jövő évit 1,7 százalékról 1,2 százalékra, a 2024. évit pedig 1,9 százalékról 1,7 százalékra vitte le. A Fed 2025-re 1,8 százalékos gazdasági növekedést vár.

Az idei inflációs várakozását 5,2 százalékról 5,4 százalékra, a jövő évit 2,6 százalékról 2,8 százalékra, a 2024. évit pedig 2,2 százalékról 2,3 százalékra emelte. A jegybank azzal számol, hogy 2025-ben 2 százalék lesz az infláció.

A Federal Reserve System kormányzótanácsának pecsétje Forrás: AFP/Paul J. Richards

A Fed változtatott a munkanélküliségi előrejelzésén is: az idei évit 3,7 százalékról 3,8 százalékra, a jövő évit 3,9 százalékról 4,4 százalékra módosította.

A Fed hosszú távú célja a maximális foglalkoztatás és a 2 százalékos infláció elérése. Ennek érdekében a Fed úgy döntött, hogy 3-3,25 százalékra emeli az alapkamat céltartományát, és további kamatemelésekre számít - áll a jegybank közleményében. A kamatdöntő FOMC tagjainak többsége 4,25-4,5 százalékos idei év végi kamatszintre számít, ami jövőre akár 4,60 százalék is lehet.