11 milliárd fontot kellene elkölteniük a briteknek egy hét alatt

a világ valutarendszere, angol font
British Pound bank notes and coins are displayed as the pound fell in the wake of Boris Johnson’s resignation from the Cabinet, London on July 9, 2018. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
11 milliárd font - a Bank of England, azaz a brit jegybank közlése szerint nagyjából ekkora összegben van még készpénz forgalomban az állampolgároknál és a kereskedelemben Nagy-Britanniában a régi 20 és 50 fontos banjegyekből. Ezeket a bankjegyeket azonban a jegybank polimer-alapúra cseréli, így az eddig használatban lévők egy hét múlva már nem minősülnek törvényes fizetőeszköznek. A jegybank tanácsa: aki nem "vásárolja el" azokat, az váltsa be a birtokában lévő bankjegyeket a már forgalomban lévő, polimerből készült változatra.
Vágólapra másolva!

Szeptember 30-a után összesen mintegy 6 milliárd font értékű 50 fontos, és 5 milliárd font értékű 20 fontos régi bankjegy veszíti el törvényes fizetőeszköz státuszát az Egyesült Királyságban. Bár a régi papírpénzek többségét már kivonták a forgalomból az elmúlt években, összesen még nagyjából 360 millió darab bankjegyet érint az, hogy szeptember 30-a után azokat már nem lehet fizetésre használni a vásárlások során.

A Bank of England 2018-ban jelentette be, hogy az 50 fontos bankjegyeket új, polimerből készült változatokra cseréli. Ennek a műanyagszerű alapanyagnak számos előnye van a papírral szemben, például az, hogy az ebből készült bankjegyek jóval tartósabbak, hamisításuk nehezebb, és nem mennek tönkre akkor sem, ha valaki a nadrágzsebében felejtve, kimossa őket. Az Origo korábbi cikkeit a témában ide, valamint ide kattintva olvashatja el.

Szeptember 30-a után nem minősülnek törvényes fizetőeszköznek a régi 20 és 50 fontos brit bankjegyek Forrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

Mit lehet tenni a régi papírváltozatú bankjegyekkel?

A Bank of England (BoE) szerint aki a hátralévő egy hét alatt nem kívánja elkölteni a birtokában lévő régi 20 és 50 fontos címleteit, az becserélheti azokat polimer-változatokra a BoE központjában a londoni Threadneedle Streeten - ahol egyébként már a héten jelentős várakozási idővel kellett számolnia annak, aki ezt a lehetőséget kívánta igénybe venni. De egyelőre él az a lehetőség is, hogy brit kereskedelmi banknál vezetett számlájára fizesse be a pénzt. Ez az opció szeptember 30-a után is elérhető marad, tehát abban az időszakban is, amikor a bankjegyek már nem számítanak törvényes fizetőeszköznek.

A jegybank emellett tájékoztatása szerint fenntartja azt a lehetőséget szeptember 30-a után is, hogy a régi bankjegyeket birtokosaik az erre kijelölt postahivatalokban cseréljék be az új változatokra. A kijelölt fiókok listáját a központi bank honlapján teszi közzé. A jegybank ügyfélszolgálatán is folyamatosan beválthatók lesznek a régi papírpénzek.

Szeptember 30-án a jegybank befejezi a teljes címletállomány cseréjét az új polimer-változatokra.

A BoE megerősítette, hogy a nemrég meghalt II. Erzsébet királynő arcképével már forgalomba került polimer bankjegyek továbbra is törvényes fizetőeszközként használhatók.

Arról, hogy milyen menetrend szerint valósul meg a meglévő bankjegyállomány cseréje a királynő halálával összefüggésben, az uralkodónak kijáró gyászidőszak letelte után adnak tájékoztatást - közölte a Bank of England.