Szinte biztos, hogy mindenki találkozott már lakástípusokat jelölő fogalmakkal, különösen akkor, ha látott már néhány ingatlanhirdetési oldalt, vagy keresett már albérletet, esetleg álmai otthonát vásárolta meg. A különös éppen az, hogy bár ezeket a kifejezéseket széles körben használjuk, ám olykor mégsem vagyunk tisztában pontos jelentésükkel, vagy pontatlanul alkalmazzuk azokat. Mutatunk öt ilyen kifejezést.

1. Stúdiólakás vagy garzonlakás?

Itt fontos azzal kezdeni, hogy a kettő nem egy és ugyanaz, de sokan ezt keverik. A garzon lakás kb. 40 nm2 alapterületű fél, vagy egy szobás lakás. A konyha, wc, fürdő általában külön található, de az étkező, nappali, háló gyakran egy helységet alkot. A stúdiólakás egy divatos kifejezés, sokan a garzonlakás egyik szinonimájaként használják, de ez nem annyira megfelelő, mert a stúdiólakás egyik fő tulajdonsága, hogy egylégterű. Itt a konyha, előszoba, hálószoba egy helységet alkot. Az USA-ban ezek a lakások elterjedtek, az L alakú lakásokat alakították ki stúdiólakásnak. Ezek a lakások nem feltétlen kisterűek, találkozhatunk akár 80 nm2 alapterületű lakással is.

A képen egy stúdiólakás:

2. Szuterén és szuterénlakás

A szuterén jelentése: alagsor vagy pince. A szuterén szintek a szecessziós villák idején az egykori villák cselédlakások szintjei voltak. A szuterénlakások a talajszint alatt helyezkednek el, amit a talaj domborzati egyenletlensége is okozhat. Szuterénlakásoknak azokat nevezzük. amelyeknél a lakás teljes része a talajszint alatt van, de így is normál méretű ablakok vannak a lakás egész területén. Egyik előnyük, hogy az ingatlanpiacon 30-50 százalékkal olcsóbban megvásárolhatók, mint a hasonló kialakítású nem szuterénlakások. További előnyök, hogy a talajszint védelme miatt a fűtés nagyon költséghatékony. Fontos, hogy ilyen lakásoknál külön érdemes ellenőrizni, milyen módon szerepel a tulajdoni lapon, mert besorolása hatással van hitelfedezeti értékére is.

3. Manzárdlakás

A kifejezés eredetileg azt jelenti: törött tető. Ezt a fajta tetőtér beépítést egy Mansart nevő francia férfiról és annak unokatestvéréről nevezték el. A manzárd egy tört síkú nyeregtető, ami 45 foknál nagyobb, általában 70-80 fokos dőlésszöggel kezdődik, majd egy lapos, 10-20 százalékos dőlésben végződik. Ez a kialakítás segít abban, hogy a tetőtér ne egy elveszett tér legyen, hanem ki lehessen használni lakrészként is. Manapság tévesen, de elkezdték ezt a kifejezést használni az összes tetőtéri lakásra, a követelmények teljes figyelembe vétele nélkül.

Régi villaépületek tetején gyakoriak a manzárdlakások (illusztráció)Forrás: Kiss József

4. Penthouse

A penthouse nem az a lakás, amire a legtöbben gondolnak. Itthon nagyon kevés igazi penthouse lakás van, de penthause tipusú lakásból viszont egyre több. Ez a kategória összefonódott a luxus kategóriával, és nem véletlen a kettő közötti egybeesés.

Ezeknek a követelményeknek kell megfelelnie egy penthouse-lakásnak:

  • minimum 4 emeletnek kell alatta lennie
  • csak a legfelső emelet lehet penthouse lakás
  • minimum 100 nm2-nek kell lennie
  • a terasznak minimum a lakásnak a felének kell lennie
  • legalább 3 égtáj felé nyitottnak kell lennie
  • panorámás megvalósítás jellemzi

Nem elvárás, de szinte mindig teljesülnek ezek a feltételek is:

  • a teraszon medence vagy tetőkert van
  • a lift csak speciális kóddal vagy kártya használatával megy fel arra az emeltre, és egyből a lakásba léphetsz a liftből
  • jellemzően nagy a belmagassága.
A Jóbarátok sztárjának, Matthew Perry-nek korábbi, Los Angeles-i penthouse lakásaForrás: Michael MacNamara and Jason Speth

5. Loft vagy loftlakás

Sokan az Egyesült Államokhoz kötik a kifejezést, pedig Angliából ered a loftlakás. Mi az a loftlakás? Üzemcsarnokok, gyárépületek és raktárak funkcióváltása nyomán kialakított lakóingatlan. Leggyakrabban emeletmagas ablakok veszik körbe. Régen ezek az ingatlanok nagyon olcsók voltak, és a szegény művészek kedvelt lakása volt a loftlakás. Manapság egyre divatosabbak a loftlakások,  és egyre inkább a luxussal fonódik össze ez a lakástípus a korábbi olcsó kategória helyett. A belmagasság  ezeknél minimum 3 méter, de inkább 5-6 méret, ami a téli fűtésköltségeket jelentősen megnöveli. Ezek az általában minimalista lakások általában 120 négyzetmétertől indulnak, de több száz négyzetméterig terjedhet az alapterület.

Cikkünk az Álmaink otthona összeállítása a alapján készült.