A Világgazdaság számolt be róla, hogy III. Károly király tulajdonában van a legnagyobb brit bioélelmiszer- és italgyártó cég. A Duchy Originalst 1990-ben alapította az uralkodó még walesi hercegként. A környezetvédelmi ügyek szenvedélyes szószólójából a biogazdálkodás egyik élharcosa lett.

III. Károly király évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen, de közben sem tétlenkedett: egy jövedelmező vállalkozást épített ki. A Duchy Originals eredetileg azért jött létre, hogy a herceg földbirtokairól származó termékeket értékesítse, és idővel az Egyesült Királyság legnagyobb bioélelmiszer- és italgyártójává nőtte ki magát. A cég adózás előtti eredménye a tavaly márciussal záródó pénzügyi évben 3,6 millió font (1,6 milliárd forint) volt. 

Károly király 2022. szeptember 8-án, édesanyja, II. Erzsébet királynő halálakor lépett a brit trónra. A hivatalos koronázás várhatóan 2023-ban lesz. A tervek szerint a ceremónia jóval rövidebb és olcsóbb lesz, mint a korábbi koronázások.Forrás: Getty Images/PA/Victoria Jones

III. Károly több évtizeden keresztül foglalkozott az organikus földművelés és állattenyésztés rejtelmeivel, még jóval azelőtt kezdte el érdekelni a téma, hogy ez világszerte divatba jött volna. Az első nagyobb sikert a Duchy Originalsnak egy 1992-ben forgalomba hozott gabonakeksz hozta. A kezdetben bukdácsoló vállalkozás akkor kezdte el kinőni magát, amikor 2009-ben partnerségre lépett a Waitrose-zal, az egyik legnagyobb brit élelmiszer-kereskedő hálózattal.

A jövő azonban bizonytalan, a várakozások szerint a bizniszt Károly legidősebb fia, Vilmos herceg vezeti majd tovább.

További részletek a Világgazdaság oldalán, ide kattintva olvashatók.