Olyan céget birtokol III. Károly király, amilyenre biztosan nem gondolt

Károly herceg, Károly király, 3. Károly, brit trónörökös, brit király, királyi család, beiktatási ceremónia, 2022.09.10
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 10: King Charles III speaks during his proclamation as King during the accession council on September 10, 2022 in London, United Kingdom. His Majesty The King is proclaimed at the Accession Council in the State Apartments of St James's Palace, London. The Accession Council, attended by Privy Councillors, is divided into two parts. In part I, the Privy Council, without The King present, proclaims the Sovereign and part II where The King holds the first meeting of His Majesty's Privy Council. The Accession Council is followed by the first public reading of the Principal Proclamation read from the balcony overlooking Friary Court at St James's Palace. The Proclamation is read by the Garter King of Arms, accompanied by the Earl Marshal, other Officers of Arms and the Serjeants-at-Arms. (Photo by Victoria Jones - WPA Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy III. Károly király tulajdonában van a legnagyobb brit bioélelmiszer- és italgyártó cég. A Duchy Originalst 1990-ben alapította az uralkodó még walesi hercegként. A környezetvédelmi ügyek szenvedélyes szószólójából a biogazdálkodás egyik élharcosa lett.
Vágólapra másolva!

III. Károly király évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen, de közben sem tétlenkedett: egy jövedelmező vállalkozást épített ki.

A Duchy Originals eredetileg azért jött létre, hogy a herceg földbirtokairól származó termékeket értékesítse, és idővel az Egyesült Királyság legnagyobb bioélelmiszer- és italgyártójává nőtte ki magát.

A cég adózás előtti eredménye a tavaly márciussal záródó pénzügyi évben 3,6 millió font (1,6 milliárd forint) volt.

Károly király 2022. szeptember 8-án, édesanyja, II. Erzsébet királynő halálakor lépett a brit trónra. A hivatalos koronázás várhatóan 2023-ban lesz. A tervek szerint a ceremónia jóval rövidebb és olcsóbb lesz, mint a korábbi koronázások. Forrás: Getty Images/PA/Victoria Jones

III. Károly több évtizeden keresztül foglalkozott az organikus földművelés és állattenyésztés rejtelmeivel, még jóval azelőtt kezdte el érdekelni a téma, hogy ez világszerte divatba jött volna.

Az első nagyobb sikert a Duchy Originalsnak egy 1992-ben forgalomba hozott gabonakeksz hozta. A kezdetben bukdácsoló vállalkozás akkor kezdte el kinőni magát, amikor 2009-ben partnerségre lépett a Waitrose-zal, az egyik legnagyobb brit élelmiszer-kereskedő hálózattal.

A jövő azonban bizonytalan, a várakozások szerint a bizniszt Károly legidősebb fia, Vilmos herceg vezeti majd tovább.

További részletek a Világgazdaság oldalán, ide kattintva olvashatók.