Kevesebb, de a hazai igényekre elegendő mennyiségű alma termett idén

alma, almaszüret, Nagykálló, Szabolcsi alma
Nagykálló, 2021. október 15. Mezőgazdasági vállalkozó Idared almát szed egy nagykállói gyümölcskertészetben 2021. október 15-én. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy kevés alma termett az idén, de ez is elég a hazai piacra. Várhatóan az almapiacon is visszaesik a kereslet, ezért a gyenge idei almatermés még átlagos import mellett is ki tudja elégíteni az igényeket. A léalmapiacon viszont hiány lesz, a feldolgozók csak fél gőzzel tudnak működni.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt tíz év leggyengébb hazai almatermése várható idén, mindössze 300-350 ezer tonna almatermés prognosztizálható, de a következő hetek időjárásának függvényében az sem zárható ki, hogy a 300 ezer tonnát sem fogja elérni – mondta a VG-nek Apáti Ferenc, FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Hasonlóan gyenge termést utoljára 2007-ben, majd 2011-ben szüretelhettek az almatermelők, amikor 214 ezer tonna, illetve 300 ezer tonna termett.

– magyarázta a FruitVeB elnöke.

Idared almát szüretelnek egy hazai gyümölcskertészetben (illusztráció) Forrás: MTI/Balázs Attila

A gyenge termés ellenére a hazai 120-140 ezer tonnás frisspiaci almafogyasztás kiszolgálására lesz elegendő jó minőségű alma.

A terméskiesés elsősorban a feldolgozóipari alapanyagot érinti, azaz léalmából jelentős mennyiség hiányzik.

A léüzemek várhatóan 180-200 ezer tonna almával számolhatnak, a termés 60 százaléka kerülhet a feldolgozókba. Ez a mennyiség a léüzemek kapacitásának mindössze felére lesz elég.

További részletek a Világgazdaság oldalán, ide kattintva olvashatók