A klímaváltozás 2050-re akár 23 ezer milliárd dollárba is kerülhet a világgazdaságnak, ha a járulékos környezeti hatások költségeit is számoljuk. Közben a kutatók hangsúlyozzák, hogy a megújuló energiaforrások egyre kisebb költségek mellett érhetők el.

Egy friss kutatás szerint a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiára történő globális átállás csak 2050-ig 12 ezer milliárd dollárt takaríthat meg a világgazdaságnak. Az Oxfordi Egyetem kutatói ezzel ismét megerősítették a szakértők évtizedek óta hangoztatott állítását, miszerint az energiaátállás hatalmas összegeket takaríthat meg.

Ez a megtakarítás részben abból adódik, hogy csökkennek a fosszilis energiahordózók felhasználásából adódó, úgynevezett környezeti externáliák. Vagyis azok a „járulékos" költségek, melyek a klímaváltozásból adódnak. Emellett a megújuló energiaforrásokhoz szükséges technológiák költségei is folyamatosan csökkennek, vagyis ezen a területen is egyre nagyobb a spórolási lehetőség – írja az Oilprice.com.

Csak a napenergia költsége 2010 óta 80 százalékkal csökkent, és a megújulók (összességében) már a legolcsóbb energiaforrásoknak számítottak 2020-ban. Valójában a megújulók költségei még a korábbi szakértői és iparági várakozásoknál is gyorsabban zsugorodtak. Noha az elmúlt időszak globális energiaválsága, illetve az ellátási láncok fennakadásai ezt a területet is elérték, messze nem a megújulók drágultak a leginkább az energiapiacon.

Egyre olcsóbbak a megújuló energiaforrások a világbanForrás: Pixabay

Doyne Farmer, az Oxford Martin School Institute for New Economic Thinking intézet professzora egy interjúban nemrég hangsúlyozta, a jövőben a tiszta energia lesz a legolcsóbb megoldás, még akkor is, ha a környezeti externáliákat egyáltalán nem is vesszük figyelembe.

Ha azonban a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásából adódó környezeti károkkal is számolunk, akkor a Swiss Re biztosítási cég szerint a klímaváltozás 2050-re 23 ezer milliárd dollárba kerülhet a világgazdaságnak. Az amerikai szövetségi állam egyik költségvetési hivatala pedig úgy kalkulált, hogy az USA-ban évente 2 ezer milliárd dollárba kerülhet a klímaváltozás, az évszázad végéig. Emellett a jelentés szerint az amerikai szövetségi kormánynak évente 25-128 milliárd dollárt kellene költenie olyan területeken, mint a part menti katasztrófa-elhárítás, az árvízvédelem vagy a mezőgazdasági termésvédelem.

Az empirikus adatok és kutatások tehát egyre inkább azt igazolják, hogy a klímaváltozás katasztrofális hatásai hatalmas összegekbe kerülnek a világgazdaságnak, miközben az energiaátállás költségei folyamatosan csökkennek.