Egy üvegház miatt megemelték a piaci mosdók használati díját egy észak-koreai városban

Észak-Korea élelmiszer, vásárlás, 
  NORTH KOREA - NORTH KOREAN WOMAN SELLING FRUITS IN THE STREET - PYONGYANG Bananas Business Day Domestic life Dprk Dprk_0931 Fruits Girls Grapefruits
North Korean woman selling fruits in the street, Pyongan Province, Pyongyang, North Korea. (Photo by Eric Lafforgue / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
Észak-Koreában Hamhung városának helyi tanácsa megemeli a mosdóhasználati díjakat a helyi piacokon, a befolyt pénzt a helyi üvegházakra költenék - írja a Daily NK.
Vágólapra másolva!

A sokak dühét kiváltó döntést a tartományi pártbizottság múlt hónap közepén tartott rendkívüli ülésén készítették elő.

A részletekkel kapcsolatban egy névtelenségbe burkolózó forrás elmondta, hogy a hamhungi népi bizottság ebben a hónapban

az eddigi 100 won-ról (47 forint) 200 wonra (94 forint) emelte a piacokon a mosdóhasználat díját.

"Sokan panaszkodnak az intézkedés bevezetése miatt" - nyilatkozta a forrás.

Észak-koreai piac Forrás: Hans Lucas via AFP/Eric Lafforgue / Hans Lucas/Eric Lafforgue

A tartományi, városi és megyei pártok, az ügyészség, az Állambiztonsági Minisztérium, a Szociális Biztonsági Minisztérium és a népi bizottság vezető kádereinek részvételével tartott ülésen számos függőben lévő kérdéssel foglalkoztak, köztük a yonpói üvegház építésével és az élelmiszerhiánnyal is.

A Rodong Sinmun február 19-én arról számolt be, hogy

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kiemelt fontosságúnak nevezte az üvegház felépítését,

aminek alapkőletételi ünnepségén személyesen részt vett. Elrendelte, hogy a pártalapítás napjáig (október 10.) be kell ezt a projektet fejezni. Ez a nap Észak-Koreában ünnepnap, amely az Észak-Koreai Kommunista Párt Központi Szervezőbizottságának 1945. október 10-i megalakulását jelzi, amelyet nyugaton a Koreai Kommunista Párt Észak-Koreai Irodájaként ismernek, és amelyet a kormányzó Koreai Munkapárt elődjének tekintenek.

Mivel már csak pár hét maradt a határidőig, a helyi pártvezetők megoldási javaslatokat vártak az üvegház felépítésének finanszírozására. A forrás szerint valaki felvetette az ötletet, hogy a piaci nyilvános mosdók használati díjának emelésével jelentős összeg jöhetne össze, amit erre a projektre fordíthatnának. A megbeszélésen részt vevők vita nélkül egyhangúlag elfogadták a javaslatot.

Ezt követően a hamhungi népi bizottság augusztus 27-én megbeszélésre hívta a piac működéséért felelős irodák vezetőit, hogy közvetítse a tartományi párt rendkívüli ülésének döntését, és utasította őket, hogy szeptember 1-jétől emeljék duplájára a mosdók használati díját - legalábbis a laphoz eljutott információk szerint.