Európai összehasonlításban továbbra is kedvező áron juthatnak energiához a magyar fogyasztók

elektromosság, elektromos, mérőóra, villanyóra, villany, áram, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
A meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások európai összehasonlításban továbbra is kedvező áron juthatnak földgázhoz és villamos energiához. A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz nálunk a legolcsóbb, míg átlagfogyasztás esetén a villamos energiáért a második legkedvezőbb árat fizetik a magyar fogyasztók. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi nemzetközi ár-összehasonlítása azt is vizsgálta, hogy az árak tekintetében hol állunk az európai rangsorban akkor, ha túllépjük az áltagfogyasztás mértékét.
Vágólapra másolva!

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Az alapfelmérést az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT végezi. Mivel a kormány rendelkezéseinek értelmében 2022. augusztus 1-től az átlag feletti fogyasztás esetén úgynevezett piaci árat kell fizetnie a fogyasztóknak, ezért a villamos energia és a földgáz fogyasztói árait bemutató grafikonokat a MEKH szakértői kiegészítették egy hipotetikus árral. Ez azt tükrözi, hogy milyen átlagárat kell fizetnie azoknak a fogyasztóknak, akik az átlagfogyasztási értékeket (2.523 kWh éves fogyasztás villamosenergia esetén és 63.645 MJ földgáz esetén) 20 százalékkal túllépik.

Illusztráció Forrás: shutterstock.com

Az augusztusi nemzetközi ár-összehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,36 eurocent/kWh) fizetik a villamos energiáért.

Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,78 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. augusztus:

Forrás: MEKH.hu

Átalagfogyasztás (63.645 MJ) esetén a földgázért augusztusban továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,57 eurocent/kWh). Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,14 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

A lakossági fogyasztók földgáz átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. augusztus:

Forrás: MEKH.hu