A minőségi magyar élelmiszerekre hívja fel a figyelmet a Magyarország étele verseny

POTÁPI Árpád János; OLÁH Zoltán; RÉTVÁRI Bence
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára (elöl, j), beszél, mellette Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny beharangozó sajtótájékoztatóján az Agrárminisztériumban
Vágólapra másolva!
A minőségi magyar élelmiszerekre hívja fel a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Nobilis Márton hangsúlyozta, hogy

a magyar agrárium kiváló minőségű élelmiszereket állít elő, amelyekből még az utóbbi, válságos években sem volt hiány.

Fogyasztásuk szerencsére egyre általánosabb, jövőre a közétkeztetésben is legalább 80 százalékban magyar alapanyagot kell felhasználni - tette hozzá.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára megjegyezte, hogy nemcsak a bírálók ismerkedhetnek meg a versenyre készülő ételekkel, a szervezők reményei szerint a vendéglátók kínálatában ugyancsak megjelenhetnek. A Magyarország étele 2023 azért is jelentős esemény, mert ráirányítja a figyelmet a nemzeti identitás fontos részét jelentő gasztronómiai hagyományokra - jelentette ki.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond, mellette Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny beharangozó sajtótájékoztatóján az Agrárminisztériumban Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára üdvözölte, hogy az előző évek hagyományát folytatva az idei is az összmagyarság versenye lehet. Potápi Árpád János bízik benne, hogy az anyaországiak mellett a külhoni nemzetrészek tagjai is élnek majd a lehetőséggel, és ott lesznek a jelentkezők között. Részvételük különösen fontos egy ilyen eseményen, hiszen a magyar konyha jellegzetesen közép-európai, az évszázadok során ugyanúgy gazdagodott a szomszédos nemzetek hagyományaival, ahogy a magyar gasztronómia is hatott a Kárpát-medence más népeire.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke a verseny ötletgazdájaként közölte, hogy

a megmérettetésre főfogásnak alkalmas, "bisztró stílusú" ételeket keresnek.

A feltételek között lesznek alapanyagokra vonatkozó megkötések, ám ezzel együtt értékelni fogják azt is, mennyiből készíthető el egy fogás, hogy azok később minél szélesebb körben terjedhessenek el. Az elődöntőt januárban, a döntőt március 18-án tartják.

A szakácsverseny hivatalos étkészletének darabja a szakács- és főzőverseny beharangozó sajtótájékoztatóján az Agrárminisztériumban Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Hozzátette, hogy a 6. alkalommal meghirdetett verseny új ételek megalkotására szeretné ösztönözni a részvevőket, hiszen széles körben ismert specialitások évtizedek óta nem születtek, pedig a magyar konyha az idők során állandóan változott, még a 20. században is. Ez a cél a kezdetek óta változatlan, az első, 2017-es kiíráshoz képest sokat fejlődött a rendezvény, különösen azóta, hogy Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről, Kárpátaljáról is csatlakoznak versenyzők, és nem csak magyarok - tette hozzá.
A Magyarország étele 2023 felhívását, jelentkezési feltételeit és nevezési lapját az esemény honlapján tették közzé. A nevezés első üteme december 16-ig tart. Az AM több más szervezettel együtt szakmai partnerként segíti az eseményt.