Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve az áramszámlát - írja a magyarmezogazdasag.hu.

A 16 észak-olasz termelői szövetkezetet összefogó és ezzel 4000 almatermesztőt tömörítő, valamint évente 400 ezer tonna almát termesztő Melinda konzorcium természetes hűtőházakkal segíti a gazdákat. Trentino régió egyik kisvárosa, Predaiai mellett 34 hűtőteret alakítottak ki hatalmas barlangokban, ahol a termés 12-13 százalékát tudják tárolni, ezzel is csökkentve az energiaköltségeket.

Látványos videón az almabarlang:

A barlangok hűtőkamráiban az almát egymásra rakott műanyag dobozokban tárolják, a targoncákat pedig védősisakos munkások kezelik és mozgatják. A létesítmény jelenleg 30.000 tonna termés raktározására alkalmas, de a bővítés után ez a mennyiség felugrik majd 40.000 tonnára. 

AlmaszüretForrás: MTI/Balázs Attila

Az üzem vezetője, Mauro Erlicher a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy az árammegtakarítás a jelenlegi adatok alapján akár 32 százalék is lehet, ami a káros környezeti hatásokat is jelentősen visszafogja.Erlicher kifejtette, hogy a hagyományos hűtőházak mesterséges szigetelése helyett a barlangokban a sziklák szolgálnak „szendvicspanelként", így képesek megtartani a hőt.