Félrevezető módon reklámoztak egy közismert gyógyszert

gyógyszer, tabletta
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 28 milliós bírságot szabott ki a Venoruton Forte tabletta forgalmazójára, amiért megsértette a gyógyszer-reklámozás szabályait.
Vágólapra másolva!

A nemzeti versenyhatóság lezárta az év közepén indított vizsgálatát a Venoruton Forte 500 mg tablettát forgalmazó Stada Hungary Kft.-vel szemben. A versenyfelügyeleti eljárás feltárta, hogy

a cég megsértette a gyógyszerek reklámozására vonatkozó ágazati szabályozást, amikor a terméket nem a gyógyszerészeti szakhatóság által jóváhagyott alkalmazási előírás alapján mutatta be.

A televízió-hirdetések és egyéb csatornákon futó reklámok ugyanis csak a fenntartó kezelés javasolt adagját, azaz napi 1 tabletta szedését hangsúlyozták („Már napi egy Venoruton forte tabletta képes
enyhíteni a visszér tüneteit."), miközben a gyógyszer alkalmazási előírása a kezelés kezdetén napi 2 tablettát javall.

Illusztráció Forrás: stevepb/pixabay.com

A gyógyszer forgalmazója az eljárás során önként módosította a kifogásolt gyakorlatot, amelyeket a hatóság Versenytanácsa figyelembe vett az értékelés során. A Versenyhivatal tekintettel volt ugyanakkor arra is, hogy a reklám sérülékeny, betegséggel küzdő fogyasztói csoportot érintett. A hatóság döntése mindezek alapján 28 millió forintos bírságot szabott ki a cégre a jogsértésért.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/15/2022.