Ismét megjelentek azok a csalók Magyarországon, akik banki alkalmazottaknak adják ki magukat, és így próbálnak pénzt szerezni a bankszámlákról.

A digitális világban mindig résen kell lenni, alapvető szabály, hogy ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek. A hekkerek és a szimpla csalók rengeteg átverést alkalmaznak, hogy megszerezzék tőlünk ezeket, és visszaéljenek vele - szól a figyelmeztetés.

Ne feledjük, hogy egy cég, áruházlánc, de még a saját bankunk sem fogja a bankkártyánk adatait kérni. Ezt soha semmilyen körülmények között ne adjuk ki senkinek. 

A promotions.hu emlékeztet arra, hogy a rendőrség nemrég figyelmeztetést adott ki, mivel Veszprém megyében egy ilyen csalás áldozata lett valaki.

IllusztrációFotó / 123RF

A csalók módszere, hogy valamelyik bank alkalmazottjának adják ki magukat. Ezután a pénzintézet nevében adnak tájékoztatást az áldozat számlájával kapcsolatban, például meghiúsult internetes vásárlás, hekkertámadás, gyanús tranzakció, vagy szokatlan pénzmozgást észleltek, de elég sok egyéb sztori van még, amivel hirtelen pánikba lehet ejteni a kiszemelt áldozatot.

Ennek kapcsán ajánlják fel a bank alkalmazottjaként egy alkalmazás telepítését, amihez távsegítséget is biztosítanak. Telefonon keresztül adják az instrukciókat, a kiszemelt áldozat lépjen be a netbankjába, diktálja a telefonjára érkező „biztonsági" kódokat, és míg a telepítés zajlik, már pénzt vettek le a sértett számlájáról.

A rendőrség arra kér mindenkit, hogy kezeljék fenntartásokkal az ismeretlen telefonhívásokat.

Ha egy bank gyanús pénzmozgást észlel, akkor valóban felveszik az ügyféllel a kapcsolatot, de csak az adott tranzakcióra vonatkozóan kérnek megerősítést, hogy az teljesülhet-e, és ekkor történik egy ügyfél-azonosítás. Ne feledjük, hogy a pénzintézet munkatársa itt sem fogja a bankkártya adatainkat kérni - emlékeztetnek.