Űrtechnológiai központ létrehozását kezdte meg Magyarország egyik vezető űripari magánvállalata a Remred Kft., amelyben komplett kisműholdak és az azokat működtető rendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzi majd. A nagyságrendileg 10 milliárd forintos befektetést igénylő Remtech névre keresztelt központ közel 70 új, magas hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyet teremt és olyan speciális technológiai hátteret biztosít majd a szakemberek számára, amely megfelel a legszigorúbb űripari szabványoknak. A beruházással a Remred célja, hogy betöltsön egy hiányt a hazai, de egyben régiós űrszektorban és olyan képességhez jusson, amelynek segítségével a kisműhold- és rendszerintegráció európai piacának egyik kiemelkedő szereplőjévé váljon - írja a cég közleménye.

A tervek szerint 2025 első negyedévében, Martonvásáron megvalósuló technológiai központ körülbelül 3200 négyzetméter munkaterülettel fog rendelkezni, amiből a speciális laboratóriumi terület, az úgynevezett tisztatér területe 1500 négyzetméter lesz. Ebben helyet kapnak ISO 8-as és ISO 5-ös minősítésű tisztatéri helyiségek is, továbbá az űripari szabványoknak megfelelő rezgés-, sokk-, termo-vákuum-, anyagtechnológiai-, EMC- és akusztikus tesztekhez szükséges eszközök is.

Az űrtechnológiai központ által nyújtott új, a régióban egyedülálló képességekkel komplett kisműholdak (100-400 kilogramm között) és rendszerek hazai integrációja is lehetővé válik, beleértve az ilyen típusú űrrendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését is. A Remred jelenleg tárgyalásokat folytat a lehetséges nemzetközi és magyar partnerekkel a beruházásról.

A Remtech űrközpont látványterveForrás: Remred Kft.

„Hazánk űripari fejlődése szempontjából elengedhetetlen egy olyan magyar űripari rendszerintegrátor cég létrehozása, mely képes összefogni a nemzeti űrszektort és versenyképes lehet az Európai Űrügynökség meglehetősen zárt piacán" – mondta el Zábori Balázs, a cég műszaki igazgatója.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a mai válságokkal teli világunkban az innováció, a magas hozzáadott érték, továbbá a válságálló szektorokban való aktív részvétel jelenthetik a megoldást. Ez az űripari beruházás ezt a lehetőséget kínálja. Még több együttműködési lehetőség nyílik meg a polgári és/vagy védelmi célú eszközök fejlesztésében és tesztelésében is" – emelte ki Sárhegyi István, a vállalat igazgatóságának elnöke.