Egy friss kutatásban megvizsgálták, melyek a világ legnagyobb aranyékszer-piacai. Az Arany Világtanács kutatása arra is rámutatott, hogy mi a legnagyobb probléma a világ második legfontosabb piacán.

Az Arany Világtanács friss jelentése szerint a világ legnagyobb aranyékszer-piaca Kína, ahol 2021-ben 675 tonnányi arany ékszert értékesítettek. Kína mögött alig marad el India, 611 tonnával. Összevetésként: az Egyesült Államok csak 149 tonnával szerepel a listán, míg Európa 68 tonnával – írja a Statista a jelentés adatai alapján.

A kutatás hangsúlyozta, hogy Indiában a 2020-as visszaesés után 2021-ben az arany ékszerek eladásai csaknem megduplázódtak, és hatéves csúcsot értek el.

A világ legnagyobb aranyékszer-piacai (2021), eladott tonna alapjánForrás: Statista

A szervezet kiemelte azonban, hogy Indiában az arany kiskereskedelmének mindössze 35 százaléka szervezett. Ez azonban 2026-ra már 40 százalékra emelkedhet, ahogy egyre több üzletlánc nyitja meg a kapuit a vásárlók előtt. A piaci szervezettség azért lehet jelentős, mert Indiában sokan azért nem vásárolnak, mivel nem bíznak eléggé a szervezetlen kereskedelemben – teszi hozzá a jelentés.

A világ más területein az arany kulturális jelentősége mellett a befektetési szándék is növeli az ékszereladásokat. Törökország, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Délkelet-Ázsia csomópontokként szolgálnak a piacon, részben az Indiából érkező turisták számára.