Tőzsdei összeomlás után kibocsátott érme kelt el közel 17 millió forintnyi összegért

árverés
Vágólapra másolva!
Valamivel kevesebb mint 60 ezer ausztrál dollárért kelt el egy árverésen egy ritka, 1930-as évekbeli penny. A fizetőeszköz eladási árát történelmi múltja és ritkasága is meghatározta a licitállás során.
Vágólapra másolva!

Az 1930-as ausztrál 1 pennys érme 59.415 ausztrál dollárért (közel 17 millió forintért) vásárolták meg egy online árverésen. A nyertes licitáló Nyugat-Ausztráliából származik, aki az érmét unokáinak szeretné majd a jövőben továbbadni- írja az ABC News.

A szervezők szerint

a rekordár nem meglepő, hiszen a ritka fizetőeszköz „jó/megfelelő" állapotban van, illetve egyedi történettel rendelkezik.

A képen a pénzérme látható:

Amanda Benson, a Lloyds Auctioneers and Valuers képzőművészeti és luxuscikkekért felelős vezetője elmondta, hogy az érmét közvetlenül az 1929-es tőzsdei összeomlás után bocsátották ki. Szerinte a penny különlegessége, hogy valójában soha nem akarták kiadni, mivel a szövetségi kormány 1930-ban törölte a pénzérmék megrendelését.

Ennek oka, hogy ekkor értel el Ausztráliát a később nagy gazdasági világválságként emlegetett gazdasági összeomlás.

Ám a Melbourne-i Pénzverde próbafuttatása miatt végül 1500 darabot mégis előállított az érmékből, amiket végül fel is használtak. Mivel ez a mennyiség elég elenyésző, ezért nagyon nehéz olyan 1930-as évekbeli pennyt beszerezni, ami még jó állapotban is van.