A régi katonai egyenruhák, rangjelzések és kitüntetések korábban elsősorban hagyományőrző találkozókon, börzéken cseréltek gazdát, de évek óta stabilan emelkedik a forgalmuk a Vaterán. Mostanra a gyűjtői darabok még a bútoroknál is nagyobb forgalmat generálnak a piactéren, egyedül csak az érmék és régi pénzek kategóriája múlja felül ezt.

A militária kategória forgalma nem a jelenlegi háborús helyzet nyomán emelkedett: évek óta stabilan bővül a forgalma Vaterán. A legnagyobb mértékben 2020-as pandémiás korlátozások nyomán emelkedett a tranzakciók száma, de később is megmaradt a népszerűsége: bár sok eladó újra kínálja offline börzéken is gyűjtői darabjait, már általánossá vált, hogy a Vatera online felületén is elérhetővé, böngészhetővé teszik ezeket.

A pandémia után is sláger az antik katonai felszerelés

A gyűjtői katonai felszerelések a piactéren hagyományosan az őszi és téli hónapokban a legkelendőbbek, de idén már az augusztusi forgalom is erős volt (60 százalékkal voltak magasabbak az eladások, mint egy évvel korábban).

A katonai relikviák havi forgalma a VateránForrás: Vatera

Éves forgalma alapján a numizmatikai cikkek után a militária kategória stabilan a második helyen áll a Vaterán, amellyel így még a bútorokat is maga mögé utasítja. Bár a bútorok között is vannak millió forintos tételek, sokan élnek a lehetőséggel, hogy a Vaterán jelképes összegért adjanak túl egy feleslegessé vált bútordarabon, hogy az ne foglalja a helyet a lakásban. Az antik katonai tárgyak közt is találhatók egymillió forint feletti értékűek: hiszen például minél magasabb rangú személynek készült egy régi egyenruha, annál kevesebb van belőle, annál értékesebb. Az egyenruhákhoz tartozó kiegészítők (gombok, vállapok, jelzések) tovább növelik egy egyenruha értékeket, ezért ezekre külön is van kereslet.

Svába János 93 éves egykori munkásőr elbúcsúzik fegyverétől a Zalka Máté Munkásőregység körletének raktárábanForrás: MTI/H. Szabó Sándor

2020. januárja óta több mint 210 millió forint értékben kelt el antik egyenruha (és ezeknek tartozékai), de a hatástalanított gyűjtői lőfegyverek forgalma is csaknem 200 millió forint volt a Vaterán. (Mivel a hazai szabályozás évek óta rendkívül szigorú, ezeket a fegyvereket nem lehet működőképessé visszaalakítani, így valóban a gyűjtők számára jelentenek értéket.) Hasonló nagyságrendben vettek a Vaterán régi kardokat, tőröket és egyéb szúró-vágó fegyvereket a gyűjtők.

A megvalósult tranzakciók száma alapján a katonai/rendvédelmi egyenruhák és tartozékaik a legnépszerűbbek, ebből a durván két és fél év alatt több mint 23 ezer tétel talált új gazdára. Hatástalanított lőfegyverből közel nyolcezer darab kelt el, míg a zömének dísztárgyként használható szúró-vágó fegyverekből és képes, fényképes relikviákból egyaránt hétezer körüli cikket vásároltak meg a Vaterán.

A legdrágábban elkelt háborús relikviák

A Vaterán eladott legnagyobb értékű régi katonai és háborús relikviák közt megtalálható egy teljes Horthy repülős tiszti nyári egyenruha, amelyet 800 ezer forintért vettek meg néhány éve. Idén talált gazdára az eddigi legdrágább hatástalanított fegyver, egy második világháborús német MP-40-es géppisztoly, amely 1 455 ezer forintért került új tulajdonoshoz. A gyűjtői szúró-vágó fegyverek között egy Horthy-korszakból származó repülős altiszti dísztőr és csatlék a rekorder, amit tavaly adtak el a Vaterán 600 ezerért. A háborús képek közül egy 1944-ből származó haditudósítói fotóalbumért fizették a legtöbbet öt éve: 230 ezer forintot.

A Horthy-korszakból (1920-1945) származó relikviák azért felkapottak a magyar gyűjtők körében, mert az Osztrák-Magyar Monarchiát követő tisztán magyar korszak relikviái könnyebben hozzáférhetők, mivel kevésbé vannak a külföldi gyűjtők fókuszában. A legolcsóbban a Kádár-korszakból fennmaradt katonai felszereléseket lehet beszerezni, a Magyar Néphadsereg kellékeit sokan nosztalgiából, nem is gyűjtőként vásárolják.

Nem csak a klasszikus katonai felszerelések (egyenruha, fegyverek), hanem a katonai/rendvédelmi szervek és sportklubok, vállalatok kitüntetései, jelvényei is népszerűek a Vaterán. 2022 első kilenc hónapjában a második világháborúból kitüntetések, illetve az első világháború időszakából származó relikviák generálták a legnagyobb bevételeket, darabszámra viszont a Magyar Népköztársaság (1957-1989) által kibocsátott kitüntetések, jelvények fogytak a legnagyobb számban.

Sokan bukkannak nagyszülők hagyatékában kiváló dolgozó kitüntetésre: mivel ezek az elismerések óriási darabszámban készülnek, többnyire csekély értékűek - jellemzően néhány száz, néhány ezer forintot érnek.

Ugyanakkor e kategóriában is vannak sokat érő ritkaságok: a "Kiváló kombájnos" vagy a "Kiváló gyapottermelő" jelvények, illetve a negyvenes évek végén és az ötvenes évek elején kibocsátott mintagazda-jelvények több százezer forintot is érhetnek, mivel ezeket csak rövid ideig, jóval korlátozottabb számban bocsátották ki. Esetükben további értéknövelő tényező, ha az elismerés doboza, a mellékelt oklevél, esetleg a díjazott igazolványa is épségben megmaradt.

Az ehhez hasonló ritkaságok beazonosítását teszi lehetővé a szeptemberben elindított Vatera katalógus, a piactér numizmatikai (régi pénzek, bankjegyek) és falerisztikai termékek (jelvények, kitüntetések) archív adatbázisa, amelyen könnyen visszakereshető, mennyiért talált gazdára korábban egy relikvia.