A Világgazdaság számolt be róla, hogy az elmúlt időszakban tovább nőtt a bankkártyával, illetve az azonnali fizetéssel kapcsolatos bűncselekmények értéke. A csalók fantáziája pedig úgy tűnik, hogy határtalan.

Már a magyar nyelvtan sem nyújt elegendő védelmet, mert a csalók a világ egyik legbonyolultabb nyelvén is megszólítják a kártyabirtokosokat – hívta fel a VG figyelmét Nemes Máté, a Mastercard termékfejlesztési menedzsere, aki megjegyezte, a Magyar Nemzeti Bank statisztikái alapján az elmúlt időszakban nőtt a bankkártyával, illetve az azonnali fizetéssel kapcsolatos bűncselekmények értéke.

Adathalászat (illusztráció)Forrás: shutterstock

A szakember úgy véli, a tendencia a csalók új módszereinek tudható be: bár a magyar piac korábban védett volt a különleges nyelv használata miatt, a legfejlettebb fordítóprogramok segítségével ma már szinte azonosíthatatlan marad az üzenet küldőjének nemzetisége.

A nigériai herceg meséje régóta ismert, de akadnak már szofisztikáltabb megoldások is. Népszerűek a különböző nyereményjátékok, amelyekben például értékes tárgyakat lehet nyerni, „éppen csak" ki kell tölteni hozzá néhány személyes banki adatot, de gyakori, hogy gyanús tranzakcióra való figyelmeztetéssel próbálnak hozzáférni jogosulatlanul az ügyfelek pénzéhez.

További részletek a Világgazdaság oldalán, ide kattintva olvashatók!