433-an nyerték meg a jackpotot a Fülöp-szigeteki lottósorsoláson. Ezt egyesek igen különösnek találják, ezért vizsgálat indult a rendkívüli eset miatt - írja a BBC

A helyi média kiderítette: a szigetállam történetében soha ennyien nem nyerték még meg egyszerre a főnyereményt. 

A nyertes szelvény - pontosabban azokból az egyik:

A múlt hétvégi 4 millió dollárt érő jackpotot (Grand Lotto) egy olyan számsorozat jelentette, amely mindegyike osztható volt kilenccel.

A Fülöp-szigeteki szenátus egyik tagja, Koko Pimentel, vizsgálatot kért a gyanús eredmények miatt.

Guido David, a Fülöp-szigeteki Egyetem matematika professzora szerint annak a valószínűsége, hogy egyszerre ennyi nyertes szülessen "1 az 1-hez, amelyet 12244 nulla követ".

A Grand Lotto-val játszók hat számot tippelhetnek meg 1 és 55 között. A főnyereményhez a sorsolás során mind a hat számnak egyeznie kell. 

IllusztrációForrás: AFP/Olivier Douliery

Ezeket a lottójátékokat a Fülöp-szigeteki Köztársaság engedélyezte. Ezért meg kell védenünk e szerencsejátékok integritását" - nyilatkozta Pimentel. 

Melquiades Robles, a Fülöp-szigeteki Jótékonysági Sorsolási Hivatal (PCSO) vezérigazgatója azt mondta, hogy a játék során most sem történt szabálytalanság. Kiemelte, hogy a Fülöp-szigeteken az emberek egyébként is hajlamosak számsorozatokra fogadni, azok közül is a személyes, számukra valamilyen jelentéssel bíró kedvenceikre. Így- érvelt Robles - szabálytalanság nélkül is elképzelhető, hogy egyszerre ennyi nyertes legyen.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg Terrence Tao, a Kaliforniai Egyetem matematikusa a BBC-nek küldött kommentárjában. Szerinte a most látott nyerőszám-sorozat mintázatként igen ritkán jelenik meg bármely lottójátékban. Ugyanakkor - mondta Tao - naponta több száz lottójáték zajlik szerte a világon, és statisztikailag egyáltalán nem meglepő, ha néhány évtizede a játékok közül egyik-másikban ilyen szokatlan számsorozatban jelennek meg a nyerőszámok.