A francia fővárosban fokozatosan szerelik le a jegykiadó automatákat, és a tervek szerint a papíralapú metrójegyek helyébe végérvényesen a mobiltelefonon vagy utazási kártyán megvásárolható jegyek lépnek, számol be arról a The Guardian.

Az első papíralapú metrójegyet 1900. július 19-én 13 órakor használták a párizsi metró 1-es vonalának megnyitóján, amely az 1900-as párizsi kiállítás alkalmából készült el. Régi pénzben akkor mindössze 25 centbe került az első osztályú ülés, míg napjainkban az egy utazásra szóló jegynek 1,90 euró (806 forint) az ára.

A papír típust az online jegyek váltjákForrás: Hans Lucas via AFP/Adrien Fillon

Az Île-de-France regionális közlekedési hatóság - amelynek Párizs is a fennhatósága alá tartozik - már régóta tervezte a papírjegyek kivonását, azonban a Covid-válság, az oroszok Ukrajna elleni inváziója, valamint a mikrochipek globális hiánya miatt késleltetni kényszerültek a technológia bevezetését.

Egy férfi metrójegyeket tart az ujjai között. A francia fővárosban leállítják a kartonpapírból készült jegyek árusításátForrás: Hans Lucas via AFP/Adrien Fillon

Egyébiránt a helyi közlekedési hatóságnál úgy vélik, hogy a papíralapú jegynél jóval hatékonyabb lesz az új rendszer, ugyanis a statisztikák szerint a papírjegyek közül minden tizedik elveszett, megsérült, vagy az utazók zsebében, táskájában maradt.