Ettől az országtól függhet hamarosan az elektromos autók gyártása

Processing Plant at Galaxy Lithium Mine in Ravensthorpe, Western Australia. Mechanical processing used to refine lithium spodumene concentrate.
Vágólapra másolva!
Ausztrália készen áll arra, hogy öt éven belül a globális lítiumpiac egyötödét uralja a finomítás területén. Világszerte nő ugyanis a Kínát megkerülő kereslet azon fémek iránt, melyek elengedhetetlenül szükségesek az elektromos járművek akkumulátoraihoz.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint jelenleg Kína állítja elő a világ lítium-hidroxidjának (ez a lítium feldolgozott formája) több mint 80 százalékát. Vállalatok egész sora azonban most azon dolgozik, hogy finomítókat építsen Ausztráliában, ahol a helyben bányászott lítiumércet feldolgozhatják. Vagyis Kína megkerülésével lehetne ellátni a világpiacot az akkumulátorokhoz szükséges feldolgozott lítiummal – írja a Mining.com.

Ausztrália pedig ennek következtében úgy számol, hogy 2027-re már a globális lítium-hidroxid 20 százaléka közvetlenül a hatalmas szigetországból kerülhet piacra.

Jelenleg Ausztrália szerepe elhanyagolható a világpiacon a finomított lítium termelésében, azonban ha a tervek jól haladnak, akkor 2024-re már a lítium-hidroxid 10 százaléka Ausztráliából származhat – áll a szigetország kormányának kedden közzétett jelentésében. Hozzátették, a késések és az esetleges technikai problémák hátráltathatják az ütemtervet.

Hatalmas a lítium iránti kereslet az akkumulátorgyártók részéről Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Yang Shiyao

Közben a kínai Tianqi Lithium Corp. már meg is nyitott egy finomítót a nyugat-ausztráliai Perth közelében, az ausztrál IGO-val közös vállalkozásban. Emellett az amerikai Albemarle is közel áll ahhoz, hogy a Mineral Resources nevű céggel közösen hasonló üzemet nyisson a közelben. Továbbá olyan ausztrál társaságok, mint a Wesfarmers, a Mineral Resources, valamint a Liontown Resources is új lítiumfinomítók megnyitását tervezik.

Közben a Fitch Solutions megvizsgálta, hogy 2012 óta miként alakult az országok közti verseny a lítiumtermelésben, illetve hogy a következő évtizedben hogy változhat a globális rangsor.

Az ausztráliai finomítási aktivitás fokozása azért is fontos projekt, mert

a szigetország a fém nyers formájának legnagyobb kitermelője.

A legtöbb lítiumot innen Kínába szállítják (kemény kőzetérc formájában), ahol akkumulátor minőségű lítium-hidroxiddá finomítják.

Ausztrália egyre fontosabb szerepet tervez betölteni a finomított lítium piacán Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ali Atmaca

Ázsia tartósan az ausztrál lítium legnagyobb piaca, azonban Európa és az Egyesült Államok felől is egyre nagyobb a kereslet a nyersanyagra. A két kontinens autógyártói is igyekeznek ugyanis egyre nagyobb részt kiszakítani maguknak az elektromos járművek világpiacából.

A lítium pedig jó úton halad afelé, hogy Ausztrália ötödik legértékesebb exportcikkévé váljon, megelőzve a marhahúst és a búzát.

Ezzel egy szintre kerülne a rézzel és a kőolajjal – közölte az ausztrál kormány. Az előrejelzések szerint a fém exportja ebben a pénzügyi évben 13,8 milliárd ausztrál dollárt hozhat az államnak, ami két év alatt több mint tízszeres növekedésnek számítana.

Az exportbevételek ilyen jelentős megemelkedése mögött elsősorban a megugró árak állnak. Ahogy ugyanis az autógyártók világszerte igyekeznek biztosítani a szükséges fémkészleteket, a megemelkedett világpiaci kereslet hatására a lítium árai az év eleje óta megduplázódott.