Ausztrália készen áll arra, hogy öt éven belül a globális lítiumpiac egyötödét uralja a finomítás területén. Világszerte nő ugyanis a Kínát megkerülő kereslet azon fémek iránt, melyek elengedhetetlenül szükségesek az elektromos járművek akkumulátoraihoz.

A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint jelenleg Kína állítja elő a világ lítium-hidroxidjának (ez a lítium feldolgozott formája) több mint 80 százalékát. Vállalatok egész sora azonban most azon dolgozik, hogy finomítókat építsen Ausztráliában, ahol a helyben bányászott lítiumércet feldolgozhatják. Vagyis Kína megkerülésével lehetne ellátni a világpiacot az akkumulátorokhoz szükséges feldolgozott lítiummal – írja a Mining.com.

Ausztrália pedig ennek következtében úgy számol, hogy 2027-re már a globális lítium-hidroxid 20 százaléka közvetlenül a hatalmas szigetországból kerülhet piacra.

Jelenleg Ausztrália szerepe elhanyagolható a világpiacon a finomított lítium termelésében, azonban ha a tervek jól haladnak, akkor 2024-re már a lítium-hidroxid 10 százaléka Ausztráliából származhat – áll a szigetország kormányának kedden közzétett jelentésében. Hozzátették, a késések és az esetleges technikai problémák hátráltathatják az ütemtervet.

Hatalmas a lítium iránti kereslet az akkumulátorgyártók részérőlForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Yang Shiyao

Közben a kínai Tianqi Lithium Corp. már meg is nyitott egy finomítót a nyugat-ausztráliai Perth közelében, az ausztrál IGO-val közös vállalkozásban. Emellett az amerikai Albemarle is közel áll ahhoz, hogy a Mineral Resources nevű céggel közösen hasonló üzemet nyisson a közelben. Továbbá olyan ausztrál társaságok, mint a Wesfarmers, a Mineral Resources, valamint a Liontown Resources is új lítiumfinomítók megnyitását tervezik.

Közben a Fitch Solutions megvizsgálta, hogy 2012 óta miként alakult az országok közti verseny a lítiumtermelésben, illetve hogy a következő évtizedben hogy változhat a globális rangsor.

Az ausztráliai finomítási aktivitás fokozása azért is fontos projekt, mert a szigetország a fém nyers formájának legnagyobb kitermelője. A legtöbb lítiumot innen Kínába szállítják (kemény kőzetérc formájában), ahol akkumulátor minőségű lítium-hidroxiddá finomítják.

Ausztrália egyre fontosabb szerepet tervez betölteni a finomított lítium piacánForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ali Atmaca

Ázsia tartósan az ausztrál lítium legnagyobb piaca, azonban Európa és az Egyesült Államok felől is egyre nagyobb a kereslet a nyersanyagra. A két kontinens autógyártói is igyekeznek ugyanis egyre nagyobb részt kiszakítani maguknak az elektromos járművek világpiacából.

A lítium pedig jó úton halad afelé, hogy Ausztrália ötödik legértékesebb exportcikkévé váljon, megelőzve a marhahúst és a búzát. Ezzel egy szintre kerülne a rézzel és a kőolajjal – közölte az ausztrál kormány. Az előrejelzések szerint a fém exportja ebben a pénzügyi évben 13,8 milliárd ausztrál dollárt hozhat az államnak, ami két év alatt több mint tízszeres növekedésnek számítana.

Az exportbevételek ilyen jelentős megemelkedése mögött elsősorban a megugró árak állnak. Ahogy ugyanis az autógyártók világszerte igyekeznek biztosítani a szükséges fémkészleteket, a megemelkedett világpiaci kereslet hatására a lítium árai az év eleje óta megduplázódott.