Ausztráliában az élelmiszerárak olyan jelentősen megemelkedtek az elmúlt időszakban, hogy a nagyvárosokban még a hagyományosan olcsó vendéglők is drámai áremeléseket kényszerültek végrehajtani. A helyi beszámolók szerint ma már a fejes saláta is szinte luxuscikknek számít.

Sydney kínai negyedében több olyan vendéglő is működik, amely - a tradíciók alapán - arról ismert, hogy olcsón kínál jó minőségű menüket. Az alacsony árak azonban ma már teljesen fenntarthatatlanok Ausztráliában, alapvetően a jelentős élelmiszerár-infláció miatt – írja a CNBC összefoglalója.

Az egyik étterem tulajdonosa például elmondta, hogy a zöldségek árai elképesztő mértékben emelkedtek. Egy kisebb fej káposzta vagy saláta ára is 10-12 ausztrál dollárra emelkedett, ami korábban elképzelhetetlenül drágának számít.

Az élelmiszerárak emelkedésének problémáját csak fokozzák a növekvő bérköltségek, illetve az is, hogy Ausztráliában március és július között a keleti partvidéken tapasztalt áradások jelentősen rontották a terméshozamot.

Ausztráliában már az alapvető zöldségek is luxuscikkek lettek az áremelkedések miattForrás: Getty Images/iStockphoto/mikeorlov/Mikeorlov

Mindennek következtében a fejes saláta ára például júniusban 12 ausztrál dollárra (kb. 3300 forint) szökött fel, ami a korábban szokásos 2,90 dolláros (kb. 800 forint) ár több mint négyszerese. Noha a nagyobb szupermarketekben az árak azóta normalizálódtak, a saláta ára a koronavírus-járvány óta folyamatosan ingadozik. A szigetország mezőgazdasági minisztériumának adatai szerint az árak 350 százalékkal is megemelkedtek, majd visszaestek, aztán újra emelkedésnek indultak.

Sok országhoz hasonlóan Ausztrália is nehéz időszak elé néz. Az országban augusztusban 6,8 százalékos volt az infláció, szemben a világjárvány előtti alig 2 százalékkal. Akkor az élelmiszerár-infláció mindössze 1,3 százalék körüli volt, míg ez augusztusra elérte a 9,3 százalékot.

Az ausztrál kormány azonban júliusban azzal számolt, hogy az év végén 7,75 százalékon tetőzhet az infláció, mielőtt csökkenésnek indulna.