A nigériai hatóságok felfedezték, hogy egy illegális összekötő vezetéken át kilenc éve csapolják tolvajok az ország egyik legnagyobb olajexport-terminálját.

A nigériai hatóságok csak most fedezték fel, hogy egy illegális összekötő vezetéken keresztül kilenc éve csapolják tolvajok az ország egyik legnagyobb olajexport-terminálját – írja a Nasdaq.com az NNPC állami olajvállalat vezetőjének közlése alapján.

A társaság vezérigazgatója, Mele Kyari kedden egy parlamenti bizottság előtt elmondta, az elmúlt hat hét során a lopások visszaszorításán dolgoztak, és ekkor fedezték fel a Forcados exportterminált megcsapoló vezetéket. A terminál jellemzően napi 250 ezer hordó kőolajat exportál.

Kyari elmondta, bár az országban több mint 22 éve folyik rendszeres olajlopás, de az utóbbi időben tapasztalt méret és arány példátlanul magasnak számít.

Kilenc évig csapolták a tolvajok Nigéria egyik legnagyobb olajexport-termináljátForrás: Shutterstock

A tolvajok gyakran megcsapolják a szárazföldi vezetékeket, hogy észrevétlenül elszivattyúzzák az olajat. Most azonban egy tengeri illegális vezetéket fedeztek fel, ami rendkívül szokatlan, igencsak kifinomult műveletnek számít.

Nigéria egyébként Afrika legnagyobb olajexportőre, azonban az ország naponta mintegy 600 ezer hordó kőolajból származó bevételtől esik el. Az olaj egy részét ellopják, de számos olajvállalat inkább mellőzi is a helyi beruházásokat, tartva a tolvajok által okozott potenciális károktól.