Megemelte a kormány a nyugdíjakat, a 4,5 százalékos emelés visszamenőleg, januártól érvényes – derül ki a szerda este megjelent Magyar Közlönyből, írja a Magyar Nemzet. Jön a nyugdíjprémium is.

Az arra jogosultak novemberben már az emelt összeget kapják, a visszamenőleges emelést pedig egy összegben, szintén a novemberi folyósításkor kapják kézhez.

Az emelés érinti többek között az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat, az árvaellátást és a rokkantsági nyugdíjat is.

Idén összesen 13,4 százalékkal emelkedik a magyar nyugdíjak mértéke, ugyanis a januári 5 százalékos emelést egy júniusi, 3,9 százalékos emelés is követte. Az emeléseket a magas háborús infláció indokolja.

Postás kézbesíti a nyugdíjat egy nőnek Budapesten, a koronavírus-járvány idején (illusztráció)Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Egyszeri nyugdíjprémiumra is számíthatnak a nyugellátásban részesülők

Szintén a szerdai közlönyből derült ki a nyugdíjprémium összege. Ha ugyanis az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot és tartható a költségvetési egyenleg, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg – emlékeztetett rá az mfor.hu cikke alapján a Mandiner.

Ennek kiszámításához a kormány most közzétette a szükséges szorzószámot, ami 0,5 lett. A kormány tehát 4 százalékos éves gazdasági növekedésre számít;ez alapján a legtöbben egyszeri 10 ezer forintos emelésre számíthatnak– áll a cikkben.