Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség, úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

A gazdáknak hatalmas kiesést jelent a járvány: nem csak az elhullott tehenek miatti veszteségek sújtják őket, de a betegség következtében visszaesik az állatok tejtermelése, lesoványodnak, és ellési komplikációk is felléphetnek. A bőrcsomósodáskórt vérszívó rovarok terjesztik, mint a szúnyogok vagy kullancsok. A fertőzött jószágok lázasak lesznek, és a bőrük alatt csomók jelennek meg - írja a Phys.org nyomán a Magyar Mezőgazdaság.

Mostanra pedig a bőrcsomósodáskór-járvány már 15 államot érint. Az elmúlt három hétben megduplázódott az elhullott állatok száma, jelentette a Press Trust of India hírügynökség.

A helyzet az elmúlt években egyre súlyosabbá vált, és vélhetően az kormány által közzétett számok alacsonyabbak a valódi elhullási arányoknál.

Mostanra a bőrcsomósodáskór-járvány már 15 államot érint IndiábanFotó: Tuba Zoltán - Origo

A betegség Dél-Ázsiában először 2019-ben jelent meg, és azóta kiterjedt Indiára, Kínára és Nepálra. A bőrcsomósodáskórt legelőször Zambiában fedezték fel 1929-ben, és azóta Afrikában is szétterjedt, illetve Európa egyes részein is jelen van. A Nébih információs oldala szerint 2015-ben jelent meg Görögországban, 2016-ban átterjedt Bulgáriára, Szerbiára és a Balkán-félsziget több más országára is. Eddig Magyarországon nem fordult elő a betegség, de a terjedését figyelembe véve hazánkban is hamarosan megjelenhet.

Indiában a tejtermelés az egyik legnagyobb mezőgazdasági ágazat, 80 millió embernek ad munkát, és a gazdaság 5 százalékát teszi ki.

Egy férfi áll megfertőződött, lesoványodott állatai mellett Jaipur városában:

A szakemberek kétségbeesetten próbálják megvédeni az ágazatot, és a még egészséges teheneket egy hasonló betegség elleni vakcinával oltják be, miközben igyekeznek egy hatékonyabb szert kifejleszteni kifejezetten a bőrcsomósodáskór ellen.

Közben a vírus genetikai felépítését vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a mostani kórokozó nagyon különbözik a korábbi változatoktól - mondta Vinod Scaria, az újdelhi Genomikai és Integratív Biológiai Intézet tudósa.