800 milliárd forintos kezeségvállalás nyújt a cégeknek a Start Granacia Zrt. az elszálló energiaárak miatt.  

Az energiakereskedő cégek a kockázatokat elkezdték az ügyfelre terhelni a mostai energiaválság során - mondta Lóga Máté, a gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára egy háttéreszélgetésen. A bankgrancia esetében történtek jelentős ugrások, valamint előre fizetést kértek bizonyos esetekben - tette hozzá. A minisztérium látta, hogy a vállalatokat nemcsak a magas árak, hanem az is sújtotta, hogy bizonyos esetekben elő is kellett volna finanszírozniuk a magas számlákat.

Az elszálló energiaköltség miatt kellet lépnie a kormánynak a cégek megvédéséreForrás: MTI/Mészáros János

Éppen ezért a Start Garancia Zrt. a kormány a felkérte, hogy 800 milliárd forintot különítsen el az energiakereskedő cégek részére kezességvállalás formájában. Ennek a lényege, hogy ezzel a garanciával tud az energiakereskedő a bankokhoz fordulni, hogy finanszírozza a likviditását. Az energiakereskedők és az ügyfelek relációja ezzel bővül a bankokkal, és így a végső ügyfelekre hárítandó teher csökken - mondta az államtiktár.

Ilyen helyzetben szükség van arra, hogy valamennyi érintett fél, az energiakereskedk, a cégek és a bankok gyorsan dolgozzanak, mert minden perc számít. A vállalatokat meg kell óvni, hogy a likviditásszűke ne a vállalatokon csattanjon - tette hozzá. Egy innovatív eszközhöz kellett nyúlnia a kormányzatnak ezzel a megoldással,. Aktív szerepet vállal a minisztérium a folyamatban. 

A konstrukció úgy néz ki, hogy két szerződés jön létre a Start Garancia és a bankok, valamint az ügyfelek között. 

800-1200 milliárd forintos hitelkiáramlást okozat a program, ha minden érintett lehívja.