Egy ország, ahol rekordokat dönt az illegális aranybányászat

arany, aranyipar, aranybányászat, aranyár, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
miner hand holding stones from another, gold mineral extraction, precious stone exploration concept.
Vágólapra másolva!
Tavaly Brazíliában közel 50 tonna aranyat termeltek ki illegálisan. Ezzel az országban mindenkori rekordot döntött a törvénytelen aranykitermelés.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évben, Brazíliában 47,9 tonna aranyat termeltek ki illegálisan, ami mindenkori rekordnak számít.

Ez a teljes nemzeti aranykitermelés 54 százalékának felelt meg, és 25 százalékkal volt magasabb a 2020-ban mértnél

– írja a Mining.com az Instituto Escolhas által végzett felmérés alapján.

Larissa Rodrigues, a Choices Institute portfólió menedzsere hangsúlyozta, hogy a friss adat egyrészt arra utal, hogy az illegális aranybányászat elleni állami fellépés nem volt elég hatásos az elmúlt hónapokban. Másrészt kiemelte, hogy ennek a mennyiségnek majdnem a kétharmada az Amazonas területéről származott. Vagyis csak ebből a régióból 32 tonna arany szivárgott el illegális csatornákon keresztül.

Az illegális aranybányászat elleni állami fellépés nem volt elég hatásos az elmúlt hónapokban Brazíliában Forrás: AFP/Joao Laet

A szakember elmondta, a Brazíliában kitermelt arany nyomon követési rendszere erősen hiányos, ez pedig kedvez az illegális tevékenységeknek. A törvénytelen bányászok pedig egyre nagyobb és károsabb hatást gyakorolnak az Amazonas bioszférájára és a területen élő lakosság életére.

2015 és 2020 között Brazília 229 tonna olyan aranyat forgalmazott, amely esetében utaltak jelek illegális kitermelésre. Ez az országban kitermelt és onnan exportált teljes aranymennyiség közel felének felelt meg.

Az Instituto Escolhas kutatói szerint az elmúlt hat évben hétszeresére nőtt a bányászat okozta erdőirtás az Amazonas területén – a 2015-ös 18 négyzetkilométerről 121 négyzetkilométerre.