Közel került az újrainduláshoz a világ egyik legfontosabb bányafejlesztése

bánya, bányászat
Two trucks transport gold ore from open cast mine. Barrick Cowal Gold Mine in New South Wales, Australia.
Vágólapra másolva!
A Barrick Gold bányavállalat hétfőn közölte: jelentős jogi előrelépést ért el annak érdekében, hogy folytathassa a fejlesztéseket a Reko Diq nevű réz- és aranylelőhelyen, Pakisztánban.
Vágólapra másolva!

A Barrick Gold bányacég elnök-vezérigazgatója, Mark Bristow négynapos látogatást tett Pakisztánban, hogy tárgyalásokat folytasson az iráni és afganisztáni határhoz közeli Reko Diq bánya építéséről. A megbeszélések eredményeként

Arif Alvi pakisztáni elnök jóváhagyta a fejlesztések megkezdéséhez szükséges összes dokumentumot

– írja a Mining.com.

Amennyiben az engedélyeket a legfelsőbb bíróság formálisan is jóváhagyja, megkezdődhetnek a munkálatok a jelentős réz- és aranylelőhelyen.

A projekt 50 százalékban a Barrick, 25 százalékban Beludzsisztán tartomány (itt található a lelőhely), további 25 százalékban pedig pakisztáni állami nagyvállalatok tulajdonában lesz.

A Reko Diq projekt a világ egyik legnagyobb réz- és aranylelőhelyének ad otthont, és 2011 óta szünetelnek a munkálatok az engedélyeztetési eljárás jogszerűségével kapcsolatos viták miatt.

A remények szerint újraindulhatnak a pakisztáni Reko Diq bányaprojekt munkálatai Forrás: Facebook

A Barrick még az idei év elején talált megoldást a régóta húzódó vitára. Az előzetes, peren kívüli megállapodás megnyitotta az utat az üzemeltetés módjával, illetve a nyereség megosztásával összefüggő jogi konfliktus lezárása előtt. A projekthez most finanszírozási partnereket keresnek.

A vállalat azt tervezi, hogy az első fázis már 2027-2028-ban termelni fog, mintegy 4 milliárd dolláros költséggel. A második fázis öt év múlva következik, nagyjából 3 milliárd dolláros költséggel.

A 40 éves élettartamra tervezett külszíni bánya két fázisban épülne meg. Kezdetben egy olyan üzemet hoznának létre, amely évente hozzávetőleg 40 millió tonna ércet képes feldolgozni – ez azonban öt év alatt megduplázható.

Az építkezés csúcsidőszakában a projekt várhatóan 7500 embert foglalkoztat majd. A termelés beindulása után pedig a bánya 4000 hosszú távú munkahelyet biztosít a 40 éves élettartama alatt.