Eláruljuk, hogy mennyi űrkikötő van már a Földön

SpaceX Crew-5, SpaceX, űrhajó, űrrakéta, űrkutatási, magánvállalat, Falcon 9, Crew Dragon, Kennedy Űrközpont
CAPE CANAVERAL, FLORIDA - OCTOBER 05: In this handout photo provided by NASA, a SpaceX Falcon 9 rocket carrying the company's Crew Dragon spacecraft is launched on NASAs SpaceX Crew-5 mission to the International Space Station with NASA astronauts Nicole Mann and Josh Cassada, Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) astronaut Koichi Wakata, and Roscosmos cosmonaut Anna Kikina onboard at NASA's Kennedy Space Center on October 05, 2022 in Cape Canaveral, Florida. NASAs SpaceX Crew-5 mission is the fifth crew rotation mission of the SpaceX Crew Dragon spacecraft and Falcon 9 rocket to the International Space Station as part of the agencys Commercial Crew Program. Cassada, Mann, Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) astronaut Koichi Wakata, and Roscosmos cosmonaut Anna Kikina launched at 12:00 p.m. EDT from Launch Complex 39A at the Kennedy Space Center to begin a six month mission onboard the orbital outpost. Joel Kowsky/NASA via Getty Images/AFP (Photo by NASA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A Szputnyik 1-től a mai hatalmas műholdakig minden űrbéli objektumot csupán néhány helyről indítottak. Az űr meghódításának korai évtizedeit követően azonban megszaporodtak az űripari létesítmények. Egy kutatás keretében az elemzők megvizsgálták, hol találhatók a Föld legfontosabb űrkikötői.
Vágólapra másolva!

A történelem során a legtöbb űrbéli objektumot mindössze néhány helyről indították a Földről. A BryceTech pedig készített egy átfogó elemzést, amely megvizsgálta, hogy

a 2022. január 3-i állapot szerint hol találhatók a világ űrkikötői

– írja a Visual Capitalist.

Az összesítés a kötött helyszínekre koncentrál, vagyis nem tartalmazza a SpaceX autonóm drónhajóit. Jelenleg három ilyen aktív űrrepülőtér drónhajó működik, az egyik Los Angeles közelében, a másik kettő pedig a floridai Port Canaveralban.

A listán szereplő két leghíresebb űrkikötő a mai Kazahsztán területén található bajkonuri űrrepülőtér, illetve az amerikai Cape Canaveral.

Előbbi a szovjet űrprogram bázisaként épült, és innen indították a Föld első mesterséges műholdját, a Szputnyik 1-et is. Utóbbi pedig a NASA elsődleges műveleti bázisa volt, ahonnan 1969-ben az első Holdra szállást irányították.

Egykor ez a két létesítmény uralta a világ űrprogramjait, azonban az űrkikötők globális listája mára hatalmasra bővült. Kína legújabb indítóhelye, a Hajnan szigeten található Wenchang Space Launch Site például 2016-ban jegyezte az első sikeres indítását.

A Föld összes jelenlegi és tervezett űrkikötője Forrás: BryceTech/Visual Capitalist

Az ábrán az orbitális és a szuborbitális indításra alkalmas kikötők, a ballisztikus tesztállomások, valamint a tervezett űrrepülőterek helyszínei láthatók.

A térkép egyik érdekes sajátossága az európai űrrepülőterek hiánya.

Ennek oka, hogy az európai űrprojekteket a dél-amerikai Guyanai Űrközpontból indítják – 1968 óta működik az európai űrkikötő Francia Guyana-ban.

A lokáció egyébként kiemelt fontosságú az űrkikötők létesítése során. Az Egyenlítőhöz közeli, alacsony magasságú indítási helyek a legjobbak, mivel ezek esetében sokkal kevesebb energia kell ahhoz, hogy az űreszköz a felszínről az egyenlítői, úgynevezett geostacionárius pályára kerüljön.

A szigetek és a tengerparti területek szintén gyakori indítási helyek.

Mivel a nyílt vizek nem lakott területek, ezért minimális a kockázata annak, hogy egy indítás meghiúsulása esetén a törmelékek kárt okoznának.

S hogy mennyi űrkikötő van összesen a világon?

A válasz: 66 darab, beleértve a már üzemelő és a még fejlesztés alatt állókat.

Ebből a legtöbb az Egyesült Államokban található (19), de például az Egyesült Királyságban 8, Japánban 6, Ausztráliában és Új-Zélandon együtt 5, Oroszországban és Kínában 4-4 űrkikötő kap helyet.

Ahogy pedig a műholdak és az űrkutatás iránti kereslet folyamatosan bővül, szinte biztos, hogy az indítási helyszínek száma is tovább nő majd a Földön.