Tüntetéshullámot indított el a haszonállatok szellentési adójának terve

The Start Of The Wheat Harvest Season In Tunisia Tunis - Tunisia News June 9 2022 9th June 2022 outdoor livestock Horizontal WHEAT FOOD AGRICULTURE SKY PLANT CLOUD GRASS CATTLE FIELD COW PASTURE
The start of the wheat harvest season in Bizerte, Tunis, Tunisia on June 09, 2022. (Photo by Yassine Mahjoub/NurPhoto) (Photo by Yassine Mahjoub / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Gazdák ezrei tüntettek csütörtökön több új-zélandi városban, köztük Wellingtonban is a törvényjavaslat ellen, amely megadóztatná a gazdaságban tartott állatok okozta üvegházhatású gázokat.
Vágólapra másolva!

A Groundswell New Zealand nevű mezőgazdasági lobbi összesen több mint 50 tüntetést szervezett, több helyen traktorokkal és kisteherautókkal vonultak fel. A szervezők a tervezett adót kontraproduktívnak nevezték, kiemelve, hogy az ellehetetlenítené a vidéki kisközösségeket.

A Jacinda Ardern miniszterelnök által is támogatott javaslat szerint a gazdálkodók 2025-től adóznának az üvegházhatást okozó - böfögésből, szellentésből, vizeletből származó - gázok után, az adó mértékét azonban még nem állapították meg. A részletekről az Origo is beszámolt, ebben a cikkében.

Illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Yassine Mahjoub/NurPhoto/Yassine Mahjoub

Ardern azt mondta, az állatok tulajdonosai az adók kifizetése érdekében megemelhetnék az immár "környezetbarát termékek" árát.

A jobboldali-liberális ACT párt képviselői azzal érveltek a javaslat ellen, hogy

az voltaképpen növelné a gázkibocsátást, mert az agrárüzemek a szomszédos országokba települnének, ahol nehezebben tudnák csak megtermelni az élelmiszert.

Noha Új-Zélandon csupán mintegy ötmillióan élnek, körülbelül 10 millió tejhasznú szarvasmarhát és 26 millió birkát tartanak, az ország üvegházhatást okozó gázkibocsátásának pedig több mint fele a mezőgazdaságból származik.

A kormány korábban ígéretet tett arra, hogy Új-Zéland 2050-re eléri a karbonsemlegességet, a terv részeként pedig azon van, hogy a mezőgazdaságban tartott állatok metánkibocsátását csökkentse.
Közvéleménykutatók felhívták a figyelmet arra, hogy az országban 15 hónapon belül választásokat kell tartani, és a törvényjavaslat jelentősen csökkentheti Ardern esélyeit a vidéki térségekben.