Az illegális aranybányászat egyre inkább kipusztítja az érintetlen esőerdős területeket a kongói okapi rezervátumban, amely az UNESCO világörökség részét is képezi. Ezzel pedig az Afrika unikornisaként emlegetett okapi egyre nagyobb veszélynek van kitéve.

A környezetvédelmi szervezetek megkongatták a vészharangot az afrikai unikornisnak is nevezett okapik kongói élőhelyével kapcsolatban. A Kongói Demokratikus Köztársaságban elterjedt illegális aranybányászat ugyanis egyre nagyobb kockázatot jelent az érintetlen esőerdős területeken található okapi rezervátum számára, amely az UNESCO világörökség részét képezi – írja a Mining.com.

Az ország északkeleti részén található, 13 ezer négyzetkilométeres területen tilos bármiféle ipari tevékenységet végezni. A légi felvételek tanúsága szerint azonban az illegális bányászat továbbra is folyik a rezervátum területén – mondták el közös sajtótájékoztatón a civil szervezetek.

Súlyosan veszélyezteti a kongói illegális bányászat az okapikatForrás: Wikimedia Commons/Daniel Jolivet

A kutatók hangsúlyozták, hogy a folyamatos pusztítás szembemegy a kongói hatóságok törekvéseivel is. Az állam ugyanis hivatalosan igen nagy hangsúlyt fektet a világ második legnagyobb esőerdejének védelmére. A konfliktust tovább élezi, hogy a kongói vezetés épp környezetvédők bevonásával dolgozik azon, hogy további esőerdős és tőzeglápos területeket nyisson meg az olaj- és gázfúrások előtt.

A szervezetek fényképeket is bemutattak, melyek azt bizonyítják, hogy az Ituri folyó mentén erdőirtásokat hajtanak végre. A rezervátum egyébként veszélyeztetett elefántoknak és csimpánzoknak is otthont ad.

A Természetvédelmi Világszövetség szerint a fegyveres konfliktusok, a bányászat és a vadászat jelentik a legnagyobb veszélyt az okapikra, melyekből a becslések szerint már csak kevesebb mint 50 ezer vadon élő példány található. A zebrazsiráfként is ismert állatokat 2015-ben a szervezet fel is vette a kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó vörös listájára.