Az Africanews számolt be róla, hogy Zimbabwében, elsőként Afrikában, jóváhagyták a HIV-vírus terjedésének megelőzésére szolgáló vakcina alkalmazását. A természeti kincsekben bővelkedő ország a világ egyik legszegényebb és HIV vírussal egyik leginkább fertőzött területe.

A HIV-vírus terjedésének megakadályozását célzó beavatkozásoknak különösen az afrikai országokban van hatalmas jelentősége, ahol a társadalom számos csoportja - például szexmunkások, vagy a társadalom legszegényebb rétegeihez tartozók - teljesen el vannak zárva az egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréstől. 

IllusztrációForrás: Shutterstock

Van megoldás?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elmúlt években világszerte nemhogy csökkent, hanem megugrott az új HIV-fertőzések száma tavaly.
A HIV-megelőzési erőfeszítések megrekedtek, 2021-ben 1,5 millió új HIV-fertőzés történt – ugyanannyi, mint 2020-ban. 2021-ben naponta 4000 új fertőzés történt, főként a szexmunkások, az intravénás kábítószereket használók, a börtönben élők és a transzneműek között. Az említett csoportok összesen a HIV-fertőzöttek 70 százalékát teszik ki világszerte"

- szerepel az összesítésben.

A friss kutatások azonban rámutattak, hogy egy kéthavonta beadott injekció, a Cabotegravir (CAB-LA) biztonságos, jól tolerálható és rendkívül hatékony lehet a HIV-fertőzés kockázatának csökkentésében. 

A WHO ajánlására, Afrikában elsőként Zimbabwe vezette be a vakcina használatát. A CAB-LA-t olyan embereknek ajánlják majd fel, akiknél jelentős a HIV-fertőzés kockázata.

Számlatulajdonosok, akik készpénzfelvételre várnak egy bankfiók előtt a zimbabwei Harare-ban. Zimbabwe a valutájának zuhanó árfolyama nyomán az elszabaduló inflációval is élet-halál harcot vív.Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Watson Ofumeli

A gyémánt lehet az ország utolsó reménye?

A döntés az ország nagyszabású bányászati terveivel is összefüggésben lehet, ugyanis Zimbabwe (korábbi nevén Dél-Rhodézia) súlya a gyémántbányászatban és más nyersanyagok kitermelésében rendkívüli módon felértékelődik. Ez pedig a fejlődő állam gazdaságának egészére kihat. Az ország vezetői úgy számolnak, hogy a következő évben 12 milliárd dollárnyi (kb. 5.000 milliárd forint) bevételhez jut majd a bányászatból az állam, aminek elérése viszont nem lehetséges az egészségügyi szempontok figyelmen kívül hagyásával. A kitermelésbe bevonható munkaerő esetében létfontosságú, hogy a munkavállalók megfelelő egészségi állapotúak legyenek, és körükben is megakadályozzák az AIDS betegség kialakulását eredményező vírus terjedését.

Az ásványi anyagok "életmentő" bevételt jelentenek a stabilitásért küzdő országnak, amely abban reménykedik, hogy a gyémántbányászat segíthet helyreállítani a megbénult helyi valuta állapotát, és felgyorsítani a reformokat.

Ismeretes: a korábban "Afrika éléskamerjájának" hívott országban minden idők legnagyobb inflációja alakult ki. A helyi pénz teljes elértéktelenésével az országban az amerikai dollár lett a bevett és keresett fizetőeszköz. Sem a korábbi Mugabe-rezsimnek, sem a most regnáló kormányzatnak nem sikerült még helyreállítani a zimbabwei dollár iránti bizalmat. Égető szükség lenne arra, hogy az ország monetáris stabilitása helyreálljon, ehhez pedig a nyersanyagok intenzívebb kiteremlése lehet az egyik eszköz.

Persze ez sem feltéltlenül jelent egyszerűen bejárható utat. Érdekes, hogy miután 2018-ban a döntéshozók jóváhagyták az új zimbabwei gyémántipari politikát, a De Beers és a Vast Resources nem kapott zöld utat a gyémántkutatáshoz és -bányászathoz. Ehelyett egy kínai (Anjin) és egy orosz (Alrosa) gyémántipari cég - mint egyedüli külföldi cégek - kaptak licenszet a tevékenységre.

Egy alkalmazott ellenőriz egy nyers gyémántot az Alrosa Diamond Cutting Division-nálForrás: AFP/Alexander Nemenov

Emerson Mnangagwa elnök befektetési ügyleteiben egyre inkább Oroszországot és Kínát részesíti előnyben, ami miatt más nemzetközi befektetők már többször is aggodalmukat fejezték ki.