MNB: Hiteltelen és jogilag is abszurd Róna Péter állítása

MNB Magyar Nemzeti Bank, Budapest, épület
Vágólapra másolva!
"Róna Péter ismételten pénzügyi támadást próbál szítani a nemzetgazdaság stabilitása ellen felelőtlen, hamis és minden alapot nélkülöző kijelentéseivel, aki minapi interjújában megint csak alapvető ténybeli és jogszabályi ismeretek nélkül fogalmazott meg szakszerűtlen monetáris politikai állításokat" - áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében, melynek szövegét alább változtatás nélkül közöljük.
Vágólapra másolva!

"Róna Péter nem először tesz hamis, a ténybeli és jogi ismereteket nélkülöző, a magyar nemzetgazdaság, valamint a Magyar Nemzeti Bank ellen irányuló nyilatkozatokat.

Róna Péter legutóbbi interjújával újra beállt azon szakszerűtlen nyilatkozók sorába, akik megkísérlik félrevezetni a közvéleményt és megpróbálják jogszerűtlenséggel vádolni a Magyar Nemzeti Bank döntési folyamatait. A jegybank továbbra is határozottan visszautasítja ezeket a felelőtlen kijelentéseket.

A jegybanktörvény egyértelműen meghatározza az MNB számára a monetáris politika keretében alkalmazható eszközöket, valamint a kamatmeghatározás keretében alkalmazandó eljárásrendet, amely előírásoknak az MNB minden esetben eleget tesz.

Róna Péter ezek szerint úgy látott el a Magyar Nemzeti Bank Felügyelőbizottságában tagként feladatokat, hogy nem is ismerte a jegybanktörvény rendelkezéseit és nem volt tisztában azzal a ténnyel, hogy a Felügyelőbizottság nem jogosult a jegybank monetáris politikai döntéseinek vizsgálatára sem.

Az MNB már számos esetben felszólította Róna Pétert, hogy fejezze be a közvélemény félrevezető tájékoztatását, hagyjon fel politikai indíttatású, a külföldi érdekeket előnyben részesítő felelőtlen és hamis megszólalásaival és a magyar közéletben elszenvedett politikai bukásai után végleg hagyjon fel a káros nyilatkozatokkal."