Az orosz gazdaság − miután a korlátozó intézkedések lesújtottak rá − már a 2022-es év második negyedévében (április-június) stabilizálódott. Ez áll az IMF (Nemzetközi Valutaalap) jelentésében, amely az európai gazdasági helyzettel foglalkozik - írja a gazeta.ru orosz hírportál. Az IMF jelentéséből kiderül: Oroszországot érdemben nem sújtják a szankciók, holott épp ez lett volna a cél.

„A szankciók kezdeti csapása után az orosz gazdaság már a 2022-es év második negyedévében stabilizálódott, ami lehetővé tette a jegybanknak, hogy visszaállítsa az irányadó rátát a háború előtti szintre" – áll a dokumentumban.

Az IMF jelentése megjegyezte, hogy bár a szankciók rövidtávon erőteljes hatást gyakorolnak a gazdaságra, de az orosz gazdasági aktivitás csökkenése nem lesz olyan erős, mint azt eredetileg várták.

A szervezet új előrejelzései szerint 2022-ben az orosz GDP 3,4%-kal csökken, ami körülbelül a fele az eredetileg várt visszaesésnek.

Még szeptember második felében Makszim Reshetnyikov, orosz gazdaságfejlesztési miniszter azt közölte, hogy a minisztérium 4,2%-ról 2,9%-ra javította az orosz GDP 2022-es csökkenésére vonatkozó előrejelzését. A hivatal szerint a nemzetgazdasági visszaesés mélypontja 2022 negyedik negyedévében (október-december) lesz. Ezt követően viszont már a növekedési ütemek zökkenőmentes fellendülése következik majd.