IMF: A szankciós csapás után, már április-június időszakában stabilizálódott az orosz gazdaság

Ünneplő tömeg, Ukrajna háború, csatlakozási szerződés, négy megszállt régió, Moszkva,
Moszkva, 2022. szeptember 30. Ünneplő emberek Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményét 2022. szeptember 30-án. Putyin a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságnak, valamint a teljesen, illetve részben megszállt Herszon és Zaporizzsja megyének Moszkva-barát vezetőivel írta alá az egyezményt. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Vágólapra másolva!
Az orosz gazdaság − miután a korlátozó intézkedések lesújtottak rá − már a 2022-es év második negyedévében (április-június) stabilizálódott. Ez áll az IMF (Nemzetközi Valutaalap) jelentésében, amely az európai gazdasági helyzettel foglalkozik - írja a gazeta.ru orosz hírportál. Az IMF jelentéséből kiderül: Oroszországot érdemben nem sújtják a szankciók, holott épp ez lett volna a cél.
Vágólapra másolva!

„A szankciók kezdeti csapása után az orosz gazdaság már a 2022-es év második negyedévében stabilizálódott, ami lehetővé tette a jegybanknak, hogy visszaállítsa az irányadó rátát a háború előtti szintre" – áll a dokumentumban.

Az IMF jelentése megjegyezte, hogy bár a szankciók rövidtávon erőteljes hatást gyakorolnak a gazdaságra, de az orosz gazdasági aktivitás csökkenése nem lesz olyan erős, mint azt eredetileg várták.

A szervezet új előrejelzései szerint 2022-ben az orosz GDP 3,4%-kal csökken, ami körülbelül a fele az eredetileg várt visszaesésnek.

Még szeptember második felében Makszim Reshetnyikov, orosz gazdaságfejlesztési miniszter azt közölte, hogy a minisztérium 4,2%-ról 2,9%-ra javította az orosz GDP 2022-es csökkenésére vonatkozó előrejelzését. A hivatal szerint a nemzetgazdasági visszaesés mélypontja 2022 negyedik negyedévében (október-december) lesz. Ezt követően viszont már a növekedési ütemek zökkenőmentes fellendülése következik majd.