Annyi energiát termel majd egy új szélerőmű, mint egész Argentína

Energy No People The Netherlands Eastern Netherlands Flevoland High Angle View Turbine WIND TURBINE Air Air Movement WIND POLDER SKY CLOUD Clear Sky WATER Flowing Water Standing Water LAKE OCEAN Weather FOG Non-Urban Scene LANDSCAPE Outdoors Day ENVIRONME
Offshore wind turbines standing in fog on the IJsselmeer inland sea, land based turbines in the clear, Flevoland, Netherlands
Vágólapra másolva!
A Kuangtung tartományban található Chaozhou városában tervezik megépíteni Kína következő gigantikus szélerőmű-farmját. A létesítmény kapacitása még az országos termelőkapacitás egészéhez mérten is hatalmas lenne.
Vágólapra másolva!

Chaozhou város legújabb ötéves terve szerint hamarosan megkezdődhet egy óriási, összesen 43,3 gigawatt kapacitású tengeri szélerőmű-park építése – írja az Oilprice.com.

Az új park elhelyezkedése ideális, mivel a területen a szél elég erős ahhoz, hogy a turbinák az idő 43-49 százalékában működjenek – ez iparági viszonylatban magasnak számít.

A 43,3 gigawattos kapacitás azonban már önmagában is hatalmas.

A park ugyanis annyi energiát termelne, mint Lengyelország vagy Argentína.

Gigantikus tengeri szélerőmű-park épülhet Kínában (illusztráció) Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Ding Ting

Feltehetőleg a létesítmény megvalósítási költségei is igen magasak lesznek, ám a pénzügyi háttér adatait eddig még nem hozták nyilvánosságra.

A méreteket jól érzékelteti, hogy a Bloomberg számításai szerint Kína 2021-ben 16,9 gigawattnyi új tengeri szélerőmű-kapacitást telepített.

Vagyis ez az egyetlen erőmű, amely mindössze három év alatt készülne el, két és félszer haladná meg a teljes tavalyi telepített kapacitást.

Kína rendelkezik egyébként a világ legnagyobb tengeri szélturbina-flottájával.