Itt az új kormányzati bejelentés: újabb szuperszervezet alakul

adófizetés, adó, fizetés, pénz, gépjárműadó, illusztráció
Businessman hands holding coins, piggy bank and taking notes on blurry background white car model, financial business ideas for saving money to buy a car and insurance.
Vágólapra másolva!
Január 1-től Nagy Márton felügyelete alatt létrejön a Nemzeti Tőkeholding Zrt. Ennek a szervezetnek a célja, hogy az eddig szerteágazó állami tőkealapokat egységes irányítás alá vonja, a működést pedig hatékonyabbá tegye. 
Vágólapra másolva!

Egy új állami tőkeholding jön létre - jelentette be Lóga Máté, a Miniszterelnöki Kabinetiroda gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára egy hétfői háttérbeszélgetésen, ahol az Origo is jelen volt. Ennek oka, hogy az állami tőkealapok területén egy széttagoltság van, és nem volt sok esetben egységesség.

A jelen gazdasági környezetben közös köntösbe akarták vonni, és egységes irányítási struktúra felé elmozdulni

- tette hozzá. Egy tőkealap intézményrendszer jön létre a gazdaságfejlesztési miniszter (Nagy Márton) irányítása alatt. Az állami tulajdonú tőkealapok így egy kézben lesznek. Január 1-től áll fel ez a Nemzeti Tőkeholding Zrt.

Egységes szervezet irányítja január 1-től a nemzeti tőkealapokat Forrás: Shutterstock

Az MFB és az Eximbank tulajdonában lévő eszközök a Nemzeti Tőkeholding alá kerülnek. Új állami hátterű tőkealap csak ebben a struktúrában állítható majd fel 2023. január 1-től - hangzott el a beszélgetésen. A kezelési szabályzatok harmonizálva lesznek - tették hozzá. Számos alap alulteljesített a korábbi időszakban, és ennek számos oka volt, de ez nem normális működés volt, és ezért is döntött az állam az új rendszer bevezetése mellett.

A tőkeholding vezetőit Nagy Márton fogja majd bejelenteni.

Várhatóan 3500 milliárd forintnyi vagyon felett lesz joghatósága a holdingnak, de ez értelemszerűen nem azt jelenti, hogy azonnal mozdítható lenne, mert jelentős része le van kötve, és futó projektekben van benne - hangzott el kérdésre. A legfontosabb cél, hogy az alulteljesítő alapok száma csökkenjen. Jelenleg nagyjából az alapok egyharmada alulteljesítő, azonban egy dinamikusan változó terület, de az jól látszik, hogy mely alapoknál nem lesz kitörés az alulteljesítéséből.