Ezek a magyarok kedvenc ételei

barátok nyaralás étkezés bor vacsora
Vágólapra másolva!
Egy magyar személy naponta háromszor étkezik, melyből jellemzően egyszer fogyaszt melegételt – derül ki egy friss kutatásból. A válaszokból azt is megismerhető, hogy mely diéták a legnépszerűbbek, milyen alapanyagok a kedvenceink vagy, hogy mely ételeket fogyasztjuk a legszívesebben.
Vágólapra másolva!

A Tadam.hu reprezentatív kutatása 500 magyar fogyasztót vizsgált a 2021-es év második felében, azzal a céllal, hogy megismerje a magyarok bizonyos étkezési szokásait és kedvenc ételeit.

Bár a közbeszéd alapján azt hihetnénk, hogy a lakosság egy szemmel jól látható része tart valamilyen különleges étrendet, a válaszok alapján a magyar háztartások 58,6 százalékában senki sem követ speciális diétát - írják kutatási eredményeiket bemutató közleményükben.

Azok közül, akik mégis kerülnek valamilyen alapanyagot, a legtöbben a cukortól tartózkodnak.

Az 500 megkérdezett körében a háztartások 17 százalékában figyelnek a csökkentett cukorbevitelre, ezt követik 15 százalékkal a laktóz- és tejtermékmentesen étkezők, míg a dobogó harmadik fokán a csökkentett szénhidrátbevitel jellemzi az étkezéseket.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A háztartások mindössze 8 százalékában van gluténérzékeny, míg a mindössze 4,4 százalékában vegetáriánus, 1,1 százalékban vegán. A kutatásból az is megállapítható, hogy a megkérdezettek csupán egyötöde tudja megbecsülni, hogy hány kalóriát fogyaszt el. Ez a kalóriaszám átlagosan 1.985 Kcal/ napra becsülhető.

Hétköznapok folyamán leginkább naponta háromszor étkezünk, mely a megkérdezettek több mint felére igaz (54 százalék). Ami meglepő eredmény, hogy

a magyarok közel 20 százaléka csak kétszer étkezik hétköznapokon.

A sok dietetikus és táplálkozási tanácsadó ajánlása szerinti öt étkezést mindössze 33 ember tart az 500-ból.

A hétvégi szokások nagyban nem térnek el a hétköznapiaktól, ugyanakkor úgy, hogy több időnk van tízóraizni vagy uzsonnázni, megnő a naponta négyszer étkezők száma (hétköznap 14 százalék, hétvégén 19 százalék). Nemcsak az étkezések számában találunk eltéréseket a szokásokban; a hétköznapokon jellemzően mindössze egyszer fogyasztunk melegételt (64 százalék). Szombaton és vasárnap is bár a napi egyszeri melegétel fogyasztók vannak a legtöbben, de jelentősen megnő a meleget ebédelők és vacsorázók aránya a hétköznapokhoz képest (hétköznap 26 százalék, hétvégén 40 százalék).

A napi egyszeri melegétkezés feltehetően abból következik, hogy a magyar lakosság több mint fele (55 százalék) hideget vacsorázik.

A 18-29 éves korosztály az egyetlen, akik a hétvégén döntő többségben inkább kétszer esznek meleg ételt, de a hétköznapi arány is náluk a legmagasabb. Hasonló minta alapján étkeznek hétvégente az egyedül élők, de minden családszerkezetnél megállapítható, hogy hétvégén gyakrabban fordul elő, hogy kétszer fogyasztanak meleg ételt.

Rohanó életmód ide vagy oda, a lakosság 95 százaléka legalább heti háromszor főz.

Az abszolút kedvenc alapanyag a csirkehús, az 500 megkérdezettből 405 ember kedveli, ezt követi szorosan a burgonya, a sertéshús, a tésztafélék és a paradicsom. A sor végén „kullognak" a grillezett zöldségek, amit mindössze ötvenöten kedvelnek félezer emberből, a sort a köles, a quinoa, a hajdina és a bulgur zárják.

A főételek toplistájának első helyén a rántott csirkemell filé áll Forrás: tadam

A főételek toplistájának első helyén a rántott csirkemell filé áll, ezüstérmes a rántott karaj míg a harmadik kedvenc a rántott sajt.

Épphogy lemaradnak a dobogóról a fasírtgolyók, amit a rántott karfiol követ. A Tadam a kutatás eredményét figyelembe véve állította össze étlapját, így Budapesten mindenki a magyarok kedvenc ételei közül válogathat az étel házhoz szállító cég kínálatában.