Úgy szórják a pénzt a gazdagok utazásra, mintha nem lenne holnap

Luxusüdülés, karibi térség, szigetvilág
A Turks és Caicos szigetek üdülőparadicsoma
Vágólapra másolva!
A luxus utazási irodák vezetői jelentős változásokat tapasztaltak ügyfeleik utazási szokásaiban a világjárvány kitörése előttiekhez képest. A módosabb utazók tagjainak többsége ugyanis ma már inkább a minél extrémebb, fantáziadúsabb élményekre vágyik.  
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint a koronavírus járvány gyakorlatilag még kedvezőbb helyzetbe hozta a már amúgy is vagyonos embereket. Ők azok, akik a mostani recessziót sem érzékelik.

Az amerikaiak legfelső 1 százaléka például 2020-ra mintegy 4 ezer milliárd dollárral gyarapította vagyonát.

Nem csoda tehát, hogy a gazdagabbak közül sokan még akkor sem riadnak vissza attól, hogy elképesztő összegeket költsenek egy-egy utazásra, ha amúgy az ország gazdasága recesszióban van.

Ezek a gazdag családok ma már bakancslistás élményekre vágynak, az Északi-sarkkörre repülnek, ahol privát séf ételeit fogyaszthatják, bungalókat bérelnek ki Afrikában szafarijukhoz, vagy éép 300.000 dollárt költenek egy félórás operaelőadásra. Mindezek csupán példák a különféle egzotikus utazási, kikapcsolódási lehetőségek tárházában.

A Turks és Caicos szigetek üdülőparadicsoma Forrás: Wikipedia

Tény ugyanakkor, hogy nagyrészt nekik köszönhető az utazási ágazat ismételt fellendülése.

Manapság az egyik legkeresetteb turistacélpont az elit körében a Kuba mellett található karibi Turks- és Caicos-szigetek Rock House üdülőparadicsoma, amelynek egyik fő attrakciója a 7,5 méter magas mészkősziklára épített 30,5 méter hosszú medence, a naplemente bár, a barlangi társalgó és a fitneszközpont, amelyek mindegyike remek kilátást nyújt az Atlanti-óceánra.

Sokan vágynak továbbá a ruandai hegyi szafarikra, amelyeken gorillákat lehet közelről nézni.

A Singita természetvédelmi szafari-szolgáltató által üzemeltetett Kataza House-ba az árak öt-nyolc vendégre 13.600 dollárnál kezdődnek éjszakánként. Ez az ár azonban nem tartalmazza az 1.500 dolláros, személyenként és naponta érvényes engedélyt a Volcanoes Nemzeti Parkba való kirándulásra, ahol a gorillákat valóban láthatják is. Ezt az összeget azoknak kell kifizetni, akik kifejezetten gorillatúrára neveznek be Ruanda különleges nemzeti parkjába.

Egyre többen preferálják a természetjárást is, a Galapagos-szigeteken például, ahol megcsodálhatják az óriásteknősöket és tucatnyi halfajt is.

Közkedvelt a Kitchen on the Edge of the World (Konyha a világ peremén) program is, amelynek során

az északi sarkkör környékén egy különleges gasztronómiai zarándoklat során kóstolhatják meg a vendégek a világ leghíresebb séfjeinek finomságait.

Az utazási irodák vezetői feljegyeztek már olyan esetet is, amikor egy férfi évfordulós meglepetésként a feleségének azt tervezte, hogy fél órára lefoglal egy magánpalotát Velencében az operalegenda Andrea Bocelli előadására, mintegy 300.000 dollárért, amit egy repülőút követett volna Dolomitok hegyei közé egy romantikus piknikre. A terveket azonban a világjárvány miatt nem valósíthatták meg.

Az American Express Travel 2022-es globális utazási trendekről szóló jelentése, amely 2022 február elején gyűjtött közvélemény-kutatási adatokat használt fel, megerősíti az idei évben a bakancslistás utazások felé való elmozdulást.

A megkérdezett 3.000 ember 86 százaléka arra számított, hogy 2022-ben többet vagy legalábbis ugyanannyit fog utazásra költeni, mint egy átlagos, világjárvány előtti évben, és a válaszadók 65 százaléka azt mondta, hogy inkább elmegy egy álomnyaralásra, mint hogy új autót vásároljon.

Az utazási irodák még a számlákat is hajlandók voltak megosztani, hogy bizonyíthassák: a világjárók a bizonytalan gazdasági idők ellenére is nagy összegeket költenek utazásaikra.

Forrás: BusinessInsider