Recesszióba süllyed a világgazdaság

TRUMP, Donald
Kingtao, 2018. október 19. A 2018. október 18-i képen konténerek sorakoznak a kelet-kínai Santung tartománybeli Kingtao kikötőjében. A kínai statisztikai hivatal október 19-én közzétett adatai szerint az ország gazdasága 2018 harmadik negyedévében a vártnál alacsonyabb, 6,5 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A világ második legnagyobb gazdaságát irányító ázsiai állam bruttó hazai termékének (GDP) legutóbbi mutatószámai szintén csalódásra adnak okot. Elemzők szerint a vártnál alacsonyabb gazdasági teljesítmény az Egyesült Államokkal folytatott külkereskedelmi vitának tudható be. Donald Trump amerikai elnök 2018 tavaszán 150 milliárd dollár összértékű kínai acél- és alumíniumtermék amerikai importvámját emelte meg, gazdasági válaszlépésre kényszerítve ezzel Kínát. MTI/EPA/Roman Pilipej
Vágólapra másolva!
A viszonylag alacsonyan maradó munkanélküliségi ráta a vártnál magasabb inflációhoz és így kitolódó kamatemelési ciklusokhoz vezet a világgazdaságban, vagyis a globális recesszió alap-forgatókönyvvé vált. Fokozódik világszerte a megélhetési válság.
Vágólapra másolva!

Recesszióba süllyed a világgazdaság, az elemzők tovább csökkentették a GDP-re vonatkozó előrejelzéseiket. A jegybankok kamatemelési ciklusának messze még a vége, viszont legalább a munkanélküliség nem zuhan annyira, mint a korábbi gazdasági visszaesések során – derül ki a Reuters által készített felmérésből, amelyet a vg.hu ismertetett. Az összefoglaló szerint az elmúlt negyven évben a legalacsonyabb a különbség a növekedési ráták és a munkanélküliség között.

A viszonylag kedvező foglalkoztatási helyzet enyhíti a recesszió súlyosságát, ugyanakkor a jelenleg vártnál magasabb szinten tarthatja az inflációt.

Az elemzők szerint a világgazdaság meghatározó jegybankjai kamatemelési ciklusaik nagyjából kétharmadánál tartanak.

Konténerek egy kelet-kínai kikötőben (illusztráció) Forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Ugyanakkor az infláció jelentősen magasabb, mint a számukra meghatározott cél, így megvan a veszélye annak, hogy a kamatvárakozások túlságosan alacsonyak. A központi bankok korábban alulbecsülték a fogyasztói árak növekedési ütemét, így most kénytelenek agresszív kamatemelésekkel felzárkózni. Egyetértés mutatkozik ugyanakkor abban, hogy

a kamatemelési ciklusok jövőre véget érnek, vagy legalábbis enyhül a jegybankok szigora.

„A globális recesszió az előrejelzések alap-forgatókönyvévé vált" – nyilatkozta a hírgyünökségnek Michael Every, a Rabobank globális stratégája, hozzátéve, hogy minél tovább marad feszes a munkaerőpiac, a központi bankok annál tovább kénytelenek restriktív monetáris politikát folytatni.

A megkérdezett 22 központi bank közül csupán hatan vélték úgy, hogy a jövő év végéig sikerül elérniük inflációs céljukat. A júliusban végzett felmérés során még a válaszoló 18 jegybank kétharmada volt ezen az állásponton. A felmérésben részt vevő 257 elemző 70 százaléka szerint a következő egy év során nagyon alacsony a valószínűsége annak, hogy a munkanélküliség jelentősen növekedjen. A globális növekedés az előrejelzések szerint jövőre 2,3 százalékra lassul az idei évre várt 2,9 százalékról, majd 2024-ben 3 százalékra gyorsul. Az elemzők 70 százaléka szerint a következő fél év során fokozódik a megélhetési válság.