Kanada zsugorodó Szent Lőrinc-tengeri útvonala a legújabb fenyegetés a hajózási útvonalakra nézve - írja a gCaptain szakportál.

A Szent Lőrinc-víziút a Szent Lőrinc-folyó medrében kialakított hajózóutak, illetve a folyótól elválasztott mesterséges hajózási csatornák és zsilipek rendszere. Ez a rendszer a kanadai Montréaltól lehetővé teszi a tengerjáró hajók bejutását az észak-amerikai kontinens szívében fekvő Nagy-tavakra. A víziutat a Szent Lőrinc-folyóról nevezték el.

Bryce Carmichael, vízépítő mérnök, aki egyben az Ontario-tó - Szent Lőrinc-folyó Tanács amerikai részlegének titkára, kifejtette: A folyó Montreal melletti szakaszainak vízszintje 10 éves mélyponton van."

A Szent Lőrinc-víziútForrás: Wikipedia

Majd hozzátette, hogy a kanadai és az amerikai tengeriútvonal-kezelők figyelemmel kísérik a fejleményeket, és fontolóra veszik az Ontario-tó vízhozamának növelését, hogy a kereskedelmi hajók számára biztonságosabbá tegyék a helyi közlekedést. 

Jelenleg azonban még két-három hétig alacsonyabb vízszintre számítunk."

A kanadai vízszintcsökkenés a Mississippi-folyó lezárásával egy időben történik, ami viszont súlyos veszélyt jelent a kukorica és a szójabab exportjára, pont akkor, amikor a gazdák a betakarításon dolgoznak. 

Miközben a Szent Lőrinc-folyó vízszintje egyre aggasztóbb szintre csökken, a kanadai parti őrség legutóbbi előrejelzései további apadást jeleztek. Ilyenkor az itt közlekedő hajók csak jóval kevesebb rakományt szállíthatnak, a zátonyra futás elkerülése miatt.