Várhatóan recesszióba zuhan Európa

Wall Street
NEW YORK - DECEMBER 01: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments before the closing bell December 1, 2008 in New York City. The Dow closed down nearly 680 points following negative economic reports. The National Bureau of Economic Research said today that the U.S. economy has been in a recession since December 2007. Mario Tama/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A globális GDP 35 százalékát az ázsiai és a csendes-óceáni gazdaságok adják jövőre az S&P Global Market Intelligence előrejelzése szerint. A térségben – amely várhatóan 3,5 százalékkal fog bővülni – a növekedést a regionális szabadkereskedelmi egyezmények, a jól működő ellátási láncok és a költségek versenyképessége is támogatják a cég szerint – írta a Vg.hu.
Vágólapra másolva!

A világgazdaság növekedése viszont összességében lassulni fog, az S&P már csak 1,4 százalékos GDP-bővülést vár jövőre. A zsugorodást az idén csak azért sikerül elkerülni, mert Ázsián kívül mérsékelt gazdasági növekedést mutat a Közel-Kelet és Afrika is.

Ugyanakkor a globális GDP több mint felét adó Európa és Észak-Amerika valószínűleg recesszióba kerül az idén és a jövő év elején is.

„A kivételesen magas infláció elszívja a vásárlóerőt, és a fogyasztói kiadások csökkenéséhez vezet" – írták az S&P elemzői. A gazdaságkutató intézet szerint az Egyesült Államokban és Európában előre jelzett visszaesésnek valószínűleg az egész világra tovagyűrűző hatásai lesznek.