Digitális jegybankpénzt tesztel a világ második legnépesebb országa

Horizontal
Indian customers queue to withdraw money from a bank ATM on the outskirts of Hyderabad on November 21, 2016. Frustration is mounting in India over a cash crisis triggered by the withdrawal of all high-value notes from circulation. The shock November 8 move, which saw 85 percent of the cash in circulation suddenly withdrawn, has led to huge queues forming outside banks as people rush to exchange old notes for new. / AFP PHOTO / NOAH SEELAM
Vágólapra másolva!
Az indiai központi bank november 1-jén elindította a nemzeti fizetőeszköz, a rúpia digitális formájának kísérleti projektjét, kilenc bank bevonásával. Ha a program sikerrel zárul, akkor jöhet a digitális jegybankpénz az országban.
Vágólapra másolva!

November elejével az indiai központi bank elindította a digitális rúpia kísérleti projektjét, kilenc magán és állami tulajdonú bank bevonásával – írja a Quartz.com.

A digitális rúpia ugyanolyan értékkel és legitimitással bír, mint egy hagyományos bankjegy vagy érme, a különbség annyi, hogy nincs fizikai formája.

Ez pedig megkönnyíti és hatékonyabbá teszi az átutalásokat és az elszámolásokat.

A projekt első körben az úgynevezett „nagykereskedelmi szegmensben" folyik, vagyis a digitális rúpia kezdeti felhasználási területe az állampapírokkal kapcsolatos másodpiaci tranzakciók elszámolása – jelentette be az indiai központi bank.

Indiában már élesben tesztelik a digitális jegybankpénzt Forrás: shutterstock

Hozzátették, a lakossági banki szolgáltatásoknál egy hónapon belül kezdik meg a kísérleti bevezetést, vagyis ezt követően egyes lakossági ügyfelek már használhatják a digitális jegybankpénzt – de a program csak zárt felhasználói csoportokban lesz elérhető.

A jegybankok által kibocsátott digitális valuta egyre népszerűbb ötlet a központi bankok körében. Legutóbb Jamaica indította útnak a saját digitális fizetőeszközét, de Kína és az Egyesült Államok is teszteli vagy vizsgálja a koncepciót.

Kína eddig 15 tartományban tesztelte már a digitális jüant, és a kínai kísérleti projekt várhatóan 2023-ban ér véget. Az USA-ban a digitális dollár egyelőre még kutatási fázisban van.

Noha a digitális jegybankpénz látszólag sokban hasonlít a kriptovalutákra, a mögöttes koncepció teljesen más. Miközben a kriptopénzek lényege épp az állami hatóságoktól való függetlenség, addig a digitális jegybankpénz mögött ugyanúgy ott állnak a központi bankok, mint a hagyományos valuták esetében.