Nagy változás jön az italoskartonoknál Magyarországon

kupak
Tetra Pak 
Magyarország
környezetvédelem
A képen az új, rögzített kupakok láthatóak
Vágólapra másolva!
A Tetra Pak innovatív megoldásaival nemcsak a fogyasztóit, de a természetet is óvja, fenntarthatósági célkitűzéseit pedig a környezetvédelmi törvénykezéseknek megfelelően alkotja meg. Ezzel összhangban idén több vezető italgyártóval együttműködve, rögzített kupakokkal ellátott italoskarton dobozos csomagolásokat vezet be több ország piacán, köztük Magyarországon is. Ezzel eleget tesz az Európai Unióban 2024 júliusában hatályba lépő, egyszer használatos műanyagokról szóló irányelvnek.
Vágólapra másolva!

Az új, rögzített kupakok bevezetésének célja, hogy a kupakok a termék felbontása után rögzítve maradjanak a csomagoláshoz, ezzel csökkentve a műanyag hulladék mértékét, megelőzve, hogy a kupakok elkülönülve a környezetbe kerüljenek.

Mivel a kupak a csomagolás része marad, így az italoskarton esetén, a kartondobozzal együtt szelektálható és elhelyezhető a sárga jelölésű hulladékgyűjtő kukákban.

Ezzel könnyebbé válik a termékek helyes szétválogatása és újrahasznosítása. Az új, rögzített kupakokkal ellátott csomagolásokat már több európai országban vezette be a cég, többek között Írországban, a Baltikumban, Spanyolországban, Németországban, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában. Bevezetésük jelentős lépés, hiszen lehetőséget biztosít a fogyasztóknak, hogy még környezetbarátabb csomagolásokat használhassanak. A Tetra Pak a rögzített kupakokkal ellátott csomagolásainak piacra dobásával elsők között tesz eleget az új, uniós SUP (Single Use Plastic), vagyis egyszer használatos műanyagokra vonatkozó szabályozásnak.

Ennek értelmében minden Európai Unióban működő italgyártónak, kiskereskedőnek, gyártónak és importőrnek kötelessége 2024. júliusig áttérni a rögzített kupakkal ellátott italos termékekre.

A képen az új, rögzített kupakok láthatóak Forrás: Tetra Pak

Marco Marchetti, a vállalat csomagolóanyagokért, értékesítési és forgalmazási megoldásokért felelős alelnöke az újításokról így nyilatkozott:

A Magyarországon elsőként bevezetésre kerülő HeliCap 26 Pro rögzített kupak a Tetra Gemina Aseptic csomagolásokon található majd meg. Ez a megoldás segít a szemetelés megelőzésében, mivel használata során a kupak végig a csomagoláshoz van erősítve. A továbbfejlesztett termék 190 foknál is nagyobb szögben nyílik, és 26 milliméter átmérőjű kiöntő nyílással rendelkezik, ezáltal megkönnyíti a folyadékok kitöltését, és lehetővé teszi a csomagolások kényelmes használatát.

A rajta található biztonsági gyűrűnek köszönhetően pedig arról is megbizonyosodhat a fogyasztó, hogy vásárlás előtt az italos doboz nem került felbontásra.

A kupak csavarzáras mechanizmussal nyitható, visszazáráshoz pedig csak vissza kell pattintani a kupakot a helyére. A kupak tervezésekor a Tetra Pak a fenntarthatóságot is szem előtt tartotta, így az új záróelem növényi alapú változatban is elérhető.

A Tetra Pak Tetra Gemina Aseptic csomagolásán található HeliCap 26 Pro kupak 85 százaléka növényi (cukornád) alapú műanyagból készült, ezzel is hozzájárulva a szénlábnyom csökkentéséhez, s maximalizálva a csomagolásban található megújuló, ellenőrzött forrásból származó anyagok arányát.

A kupak szigorú paraméterek alapján lett tesztelve és legyártva, így környezetbarát tulajdonságai meghaladják az egyszer használatos műanyagokról szóló (SUP – Single Use Plastic) uniós direktívában rögzített elvárásokat.

A Tetra Pak számára alapvető cél, hogy modern és biztonságos csomagolásokat hozzon létre Forrás: Tetra Pak

Marco Marchetti elmondta: "A világ legfenntarthatóbb kartondobozának megalkotása felé tartunk, amely kizárólag felelősségteljesen előállított, megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készül, és amely maga is teljes mértékben újrahasznosítható és szén-dioxid-semleges."

Elmondta: "Összesen mintegy 400 millió eurót fektetünk a rögzített kupakos megoldások fejlesztésébe és bevezetésébe, beleértve a tavalyi 100 millió eurós, a franciaországi châteaubriant-i üzemünket érintő beruházást, hogy felgyorsítsuk új megoldásunk gyártását" – mondta Marchetti a cég közleménye szerint.