Minden várakozást túlteljesített a Richter a harmadik negyedévben

bejárat embléma ÉPÜLET épületfotó fa FOTÓ FOTÓTÉMA gyár gyógyszeripari vállalat Gyömrői út kopasz fa KÖZTERÜLET magyar zászló NÖVÉNY Richter Gedeon Nyrt. SZIMBÓLUM utcai lámpa zászló
Budapest, 2016. február 7. A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari vállalat épülete a főváros X. kerületében, a Gyömrői úton. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Idén a harmadik negyedévben az elemzői várakozásokat jelentősen meghaladóan nőtt a Richter árbevétele és nyeresége: az árbevétel 38,3 százalékkal 217,8 milliárd forintra, az adózott nyereség több mint duplájára, 82,1 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a Richter Gedeon Nyrt. a tőzsde honlapján.
Vágólapra másolva!

A társaság árbevétele az első kilenc hónapban 578,78 milliárd forint volt, 27,4 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.

Az adózott nyereség 109,6 százalékkal 197,25 milliárd forintra nőtt január-szeptemberben.

Az elemzői konszenzus alapján az elemzők 205,0 milliárd forintos árbevételt és 62,5 milliárd forintos adózott eredményt vártak a negyedévre.

Orbán Gábor vezérigazgató a jelentésben kiemelte: a dollár és a rubel ritka, egyidejű erősödése jelentősen javította az árbevétel és jövedelmezőség trendjét.

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszeripari vállalat épülete Forrás: MTI/Faluldi Imre

Az árbevétel mind a földrajzi régiókban, mind a termékportfolióban továbbra is kiegyensúlyozott növekedést mutatott. A pénzügyi eredmény is rendkívüli növekedést mutatott a beszámolási időszak végére kialakuló rekordmagasságú dollár/forint és rubel/forint árfolyamoknak köszönhetően - tette hozzá. A devizaárfolyamok változása a jelentés szerint nagyjából 72 milliárd forinttal járult hozzá a társaság eredményességéhez.

A vezérigazgató közölte azt is, hogy októberben szerződést írtak alá romániai nagy- és kiskereskedelmi vállalataik értékesítéséről azt követően, hogy tavaly váltak meg hasonló tevékenységet lebonyolító moldovai vállalataiktól. Ezek az értékesítések az üzleti modell egyszerűsítését célozták.

Január-szeptemberben a gyógyszergyártás árbevétele csoportszinten 30,1 százalékkal nőtt, és meghaladta a 473 milliárd forintot. Magyarországon a szegmens bevétele 33,5 milliárd forint lett, ami forintban 6,6 százalékos növekedés.

Magyarországon a teljes gyógyszerpiac növekedése 9,7 százalékos volt,

a Richter termékek kiskereskedelmi forgalma ennél gyorsabban, 11,2 százalékkal emelkedett. A Richter a magyarországi piaci szereplők rangsorában 4,5 százalékos részesedéssel a 4. helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,4 százalékos piaci részesedéssel a 2. legnagyobb forgalmazó.

Szintén a gyógyszergyártást tekintve az Európai Unióban, a magyarországi piac nélkül, a társaság árbevétele 16,5 százalékkal nőtt, és 473,1 millió eurót tett ki az első kilenc hónapban. A nyugat-európai régió a gyógyszergyártási szegmensen belül az Európából származó árbevétel 55 százalékát adta - írták.

A kiemelt specializált termékek árbevétele szintén kétszámjegyű bővülést mutat az első kilenc hónapban: 39,2 százalékkal 289,8 milliárd forintra nőtt, részesedése a teljes árbevételben 61,3 százalékra nőtt az előző évi 57,2 százalékról.

Az egy részvényre jutó nyereség 1051 forint volt az első kilenc hónapban, 442 forintra nőtt a harmadik negyedévben a bázisidőszaki 205 forint után.

Az üzleti tevékenység eredménye jelentősen, 64,3 százalékkal nőtt, 154,3 milliárd forint volt az első kilenc hónapban. Az üzleti eredményhányad 26,7 százalékot tett ki a bázisidőszakban elért 20,7 százalékkal szemben.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 8935 forint, a legalacsonyabb 6310 forint volt.