Csak 11,5 milliárd forintot adtak ezért a rózsaszín gyémántért

gyűrű gyémánt
A model shows "The Pink", a fancy vivid pink pear-shaped diamond, during a press preview by Christie's auction house in Geneva on November 10, 2016. - "The Pink" weighing 9.14 carats is expected to go for 16 to 18 million US dollars during an upcoming auction in Geneva on November 15, 2016. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy keddi genfi árverésen 28,4 millió svájci frankért (28,8 millió dollár, 11,5 milliárd forint) kelt el a legnagyobb körtealakú rózsaszín gyémánt, amelyet valaha árverésre bocsátottak.
Vágólapra másolva!

A Christie's aukciósház előzetesen akár 35 millió dollárt is elérő leütési árral számolt. A ragyogó rózsaszín gyémántot egy gyűrűbe foglalták bele, két oldalán egy-egy fehér gyémánttal díszítve.

A Fortune Pink nevű 18,18 karátos drágakövet egy meg nem nevezett ázsiai magánszemély vásárolta meg.

A leütési ár annak ellenére sem kúszott magasabbra, hogy a drágakő súlyát jelző szám a "biztos prosperitást" jelenti az ázsiai szimbolikában.

Az aukciósház ékszerszakértője, Max Fawcett szerint a gyémánt, amelyet 15 éve találtak egy brazíliai bányában, "valóságos természeti csoda".

A valaha feljegyzett első rózsaszín gyémántokat a 16. században találták az indiai Golconda-bányákban, az azóta eltelt évszázadokban előfordultak Afrikában, Ausztráliában, Brazíliában és Oroszországban is.

A rózsaszín gyémántok nagyon ritkák, és kevesebb mint 10 százalékuk nehezebb a karát egyötödénél.

Egy online gyémántkereskedés igazgatója, Tobias Kormind kiábrándítónak nevezte a genfi aukción elért árat, amelynek magyarázata lehet szerinte a legtehetősebb rétegeket is óvatosságra késztető "világgazdasági bizonytalanság".

A karátonkénti legmagasabb árat - 5,2 millió dollárt - a Williamson Pink Star nevű 11,15 karátos rózsaszín gyémántért fizették, amely október 7-én 57,7 millió dollárért kelt el egy hongkongi aukción. Ez volt a második legdrágább ékkő, amely árverésen kelt el.

Az abszolút rekordot a CTF Pink Star nevű, 59,60 karátos rózsaszín gyémánt tartja, amely egy 2017-es hongkongi árverésen 71,2 millió dollárért talált vevőre.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.