Asszisztensből lett a legfiatalabb amerikai űrutas Elon Musk pártfogoltja

űrruha, űrhajós, asztronauta, Hold
Az új űrruhák egy művészi illusztráción
Vágólapra másolva!
Hamarosan jön az űrutazók kora – erről is szó lesz az MVM Future Talks műsorában csütörtökön, 18 órától. Amerika egyik legfiatalabb civil űrhajósnője, Hayley Arceneaux, a SpaceX Inspiration4 misszió asztronautája mesél űrkalandjáról virtuálisan az élő talk show-ban. Kiderül, hogyan csinált belőle Elon Musk 6 hónap alatt civil űrhajóst, és az is, mit gondol az űripar jövőjéről.
Vágólapra másolva!

Hayley Arceneaux egy évvel ezelőtt járt az űrben a SpaceX Inspiration4 tagjaként. Az űrutazás kezdete óta ez volt az első, kizárólag civilekből álló misszió a világűrben. Ezzel önmagában történelmet írt, emellett

az akkor 29 éves nő lett az Amerikai Egyesült Államok addigi legfiatalabb űrutasa.

Gyermekkorában a St. Jude Kórházban kezelték súlyos csontrákkal. A kezelés során egyes lábcsontjait fémrudakkal helyettesítették. Hayley nemcsak az egyik legfiatalabb, hanem az első űrhajós, aki protetikai testrésszel járt az űrben. Diplomás orvosi asszisztensként dolgozik abban a kórházban, ahol még kicsi korában kezelték, leukémiás és limfómás gyerekekkel foglalkozik.

Az űrbe azzal a céllal utazott, hogy megmutassa a kis betegeknek: bármelyik álmuk valóra válhat.

Egyre többet hallani az űrutazásról. Elon Musknak, a világ leggazdagabb emberének űrkutatási cége, a Space X például évek óta azon dolgozik, hogy 2050-re egymillió embert költöztessen a Marsra. Hayley Arceneaux és az Inspiration4 misszió ennek egyik mérföldköve. Ennek az utazásnak a részleteiről tudhatunk meg többet az MVM Future Talks műsorában.

Új NASA-űrruhák egy művészi illusztráción Forrás: NASA

MVM Future Talks 2022

Tényleg eljön a pillanat, hogy tömegesen utazhatunk az űrbe? Merre tart a technológia fejlődése? Jó kezekben a jövőnk? Erről szól idén az MVM Future Talks, Magyarország legnagyobb energetikai vállalatának nagyszabású online, élő talk show-ja.

Az egyedülálló tudományos-ismeretterjesztő-szórakoztató vitát november 10-én, 18 órától bárki ingyen követheti az interneten.

A tudományos élet sztárja: Neil deGrasse Tyson, Kevin Kelly, Porkoláb Imre, ifj. Duda Ernő és Zábori Balázs ütköztetik véleményüket. Az est házigazdái Ördög Nóra és Szirmai Gergely lesznek, de Magyarósi Csaba és a Pamkutya egyik tagja, Osbáth Norbert is feltűnik majd a stúdióban.

További információk a www.mvmfuturetalks.hu címen érhetők el, az esemény Facebook-oldalához pedig ide kattintva lehet csatlakozni.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.