Így ügyelnek a cégek arra, hogy környezetbarát megoldásokat alkalmazzanak szállítás és csomagolás során

Az online rendelések elengedhetetlen eleme a csomagolás
Vágólapra másolva!
A környezetvédelmi elvek követése ma már presztízs kérdéssé vált és egyre inkább meghatározza egy-egy cég ügyfeleinek körét és megítélését, hogy mennyire áll ki a fenntarthatóság mellett.
Vágólapra másolva!
Az online rendelések elengedhetetlen eleme a csomagolás Pexels

A Covid-19 járvány idején jelentősen megnövekedett az online vásárlások száma, ami természetesen a szállítmányozási és csomagolási értékeket is növelte. Ez azonban komoly környezetkárosító hatással lehet, így napjainkban egyre fontosabbak a cégek szempontjából is a környezetbarát megoldások. Egyrészt a cég saját belső irányelvei is elvár(hat)ják az ilyen típusú megközelítést, másrészt pedig a vásárlók is egyre tudatosabban választják meg termékeiket. Ennek eredménye, hogy már nem csupán környezetvédelmi kérdésről beszélünk a környezetbarát szállítás és csomagolás esetén, hanem konkrét gazdasági előnyökről is - vagyis a fenntartható csomagolás mára elkerülhetetlenül lebeg minden vállalat feje felett.

A WalMart által 2006-ban kialakított irányelvek a 7R alapján határozzák meg a fenntartható csomagolást:

● Remove (eltávolítás): a felesleges csomagolások elhagyása

● Reduce (csökkentés): maximális védelem biztosítása a szállítás alatt minimális csomagolóanyag felhasználásával

● Reuse (újrafelhasználás): a korábban már használt csomagolások újbóli felhasználása

● Renew (megújítás): bizonyos alapanyagok (pl. víz) különböző módokon újra felhasználhatóvá tétele

● Recycle (újrahasznosítás): a használt csomagolóanyagok újrahasznosítása és újrahasznosíthatósága

● Revenue (gazdasági haszon): a megfelelő szállítmányozási és csomagolási rendszer kialakításával az árak csökkentése

● Read (tájékozódás): a fenntarthatóság legfontosabb alapköve a folyamatos információszerzés és tanulás

A szállítás és csomagolás komoly szennyező tényező, olyannyira, hogy a világ hulladéktermelésének legfőbb forrásai közé tartozik a csomagolásból származó hulladék. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a cégek megismerjék, megkedveljék és használni kezdjék a környezetbarát módszereket. Bár számos anyag és stratégia létezik a fenntarthatóság elérésére, a legismertebb és leginkább elérhető a karton.

Az egyik legegyszerűbb technika a fenntarthatóság elérésére a karton használata Pexels

Mi fán terem a kartondoboz?

A karton papírból van. Ezt mindenki tudja. Azt, hogy pontosan milyen papírból és hogyan jutunk a fától a dobozig, már nem biztos.

A karton egyik legnagyobb előnye, hogy már önmagában is újrahasznosított papírból készítik. Ennek értelmében az egyszer már használt papírt vízzel és vegyi anyagokkal keverik, darabolják, melegítik, illetve kivonják a korábban használt festékeket. A papír esetében ezt a folyamatot akár hétszer is megismételhetik vagyis hét "új életet" is kaphat egy kivágott fa - ezzel a papír a legjobban újrahasznosítható anyag.

Ezek után hullámpapír készül, amely kialakításának köszönhetően tökéletes védelmet biztosít. 3, illetve 5 rétegben is készülhet és méretében is nagy változatosság jellemzi, így bármilyen áru számára megfelelő választás lehet.

A kartondoboz előnyei

A kartondoboz újrahasznosítható, ahogyan arról már szó esett. Ez azt jelenti, hogy felhasználásával újabb csomagolóanyagot lehet készíteni úgy, hogy közben az energia- és vízfelhasználás jelentősen alacsonyabb, így a környezetkárosítás mértéke is csökkenthető.

A felhasználók szempontjából előny, hogy a hullámpapír lényegében egy üres vászon. Bármilyen színű és méretű feliratok, logók kerülhetnek rá, vagyis felhasználásukkal a vállalat kitűzött marketingcéljai is szem előtt tarthatók.

Ezen felül a dobozok nem csak újrahasznosíthatók, de újrafelhasználhatók is. Míg az újrahasznosítás feldolgozást jelent, az újrafelhasználás csupán a már meglévő anyag újbóli csomagolássá tételét vagy más célú használatát jelenti komolyabb "beavatkozás" nélkül. A kartondobozok a hullámpapír kialakításának köszönhetően ilyen szempontból kifejezetten előnyösek. Nem csak kiváló védelmet biztosítanak a becsomagolt árunak, de nagy a teherbírásuk is, így az újbóli felhasználás lehetőségei is szélesebb skálán mozognak.

Kartondobozok használatával az áru biztonságban célba ér és még a környezetet is kíméli Pexels

A Wanapack

A Wanapack-Miniker évek óta segíti ügyfeleit a fenntarthatóság útján. Termékeik szem előtt tartják a kevert anyagok elkerülését, így lehetővé teszik az újrahasznosítást. Ezen felül számos értékes tippet tesznek közzé azzal kapcsolatban, hogy hogyan oldható meg akár a költözés, akár a szállítmányozás a lehető legkörnyezetbarátabb módon.

Terméklistájukon kiemelt helyet foglalnak el a hullámtermékek, hiszen felismerték az ebben rejlő lehetőségeket - amelyek nem csak üzleti téren jelennek meg, de Földünk fenntarthatóságában is fontos szerepet játszanak.