Mákot tartalmazó élelmiszerek miatt adtak ki figyelmeztetést

mák egészségügyi hatás
Vágólapra másolva!
Ausztráliában számos, mákot tartalmazó terméket hívnak vissza, mivel országszerte több mérgezést jelentettek be azokkal kapcsolatban. Az ABC cikke szerint azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik nagy mennyiségben, nyersen fogyasztottak a magból. 
Vágólapra másolva!

Nemrég az egészségügyi hatóságok figyelmeztetést adtak ki a mákos tea főzésének kockázataira, miután 19 ember rosszul lett Ausztráliában. Az ABC cikke szerint minden élelmiszerben, melyről kiderült, hogy nem élelmiszer-minőségű mákmagot tartalmaz, nagy mennyiségű tebaint találtak. Ez azért veszélyes, mert a szervezetben lévő enzimek képesek a vegyületből morfiumszerű anyagot előállítani, amely akár opioid-túladagoláshoz hasonló helyzetet is előidézhet.

Így a hatóságok arra kérik az embereket, hogy ne fogyasszanak ilyen termékeket, valamint minél előbb vigyék vissza ezeket az üzletekbe, ahol teljes visszatérítést kapnak.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A vizsgálatok még folynak, de a hatóságok szerint a mákot tartalmazó élelmiszereket (például bagelek, sütemények) nem érinti a felhívás. A legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akik nagy– általában 120 grammot meghaladó - mennyiségben, nyersen fogyasztották a magokat.