Ezek a világ legcsípősebb országai

adult attractive beautiful biting bright caucasian chili close-up cute desire eat elegant energy expressing expression face female flirting food girl healthy hot isolated lady lifestyle lips looking lovely mouth naked natural passion pepper perfection pre
Passionate woman eating hot chili; Shutterstock ID 478027345
Vágólapra másolva!
Ázsia és kisebb részt Afrika országai találhatók a világ chilitermesztésének élvonalában, és e földrészek egyikén kell keresni azt is, amely stabilan uralja a piacot. Mutatjuk, melyek a Föld legnagyobb chilitermesztő államai.
Vágólapra másolva!

A chilipaprika ára jelentős emelkedést mutatott az elmúlt időszakban, ahogy a súlyos indiai esőzések és a magas hazai kereslet komoly hiányt okozott az indiai chilipiacon.

Csak szeptemberben az átlagos chili ára 50 százalékkal emelkedett,

de a prémium termékek még ennél is nagyobb ütemben drágultak.

India pedig hatalmas súlyt képvisel a világ chilitermelésében. Az ország 2020-ban (ekkoriak a legfrissebb elérhető adatok) 1,7 millió tonna chilit termelt,

amivel messze a világ legnagyobb termesztője volt.

Miként a Statista ábráján látszik, a második helyen álló Thaiföld csupán 322.886 tonnát termelt 2020-ban.

A világ legnagyobb chilitermesztő országai (tonna) Forrás: Statista

A harmadik helyen Kína állt 307.593 tonnával, míg a negyedik helyre Etiópia került 295.981 tonnás kitermeléssel. A lista élvonalában áll még Banglades (157.607 tonna), Pakisztán (141.541 tonna), Mianmar (140.980 tonna), valamint Elefántcsontpart (127.642 tonna). A fentieken kívüli chilitermesztő országok összes kibocsátása 2020-ban 960.975 tonna volt.

Miközben India most azzal számol, hogy 2023-ban már enyhülhet a kialakult chilihiány, a szomszédos Pakisztán épp a termést rontó kedvezőtlen időjárási körülményektől szenved.

India súlyát figyelembe véve azonban élhet a remény, hogy jövőre már legalább enyhül a chili globális drágulása.